Lanthandlare som går mot strömmen

Textstorlek:

Konkurrensen från de stora matvarukedjorna i stan gör det tufft att driva mindre livsmedelsbutiker på landsbygden. Många tvingas slå igen och därmed försvinner en viktig mötesplats från orten. Lanthandlaren i Vattholma, omkring två mil norr om Uppsala, har dock lyckats gå mot strömmen. Kundunderlaget ökar och därmed affärsmöjligheterna.

– Vi har haft flygande fem och ett halvt år, säger Torbjörn Hammar, butikschef för Tempo i Vattholma sedan 2013.

Han tog över den dåvarande verksamheten, som drevs av en lokal förening grundad av bygdens invånare i syfte att rädda matbutiken.

– Axfood ringde och tipsade om den här affären. Jag och min fru Åsa åkte hit och kollade. Det var en mörk och regnig januarikväll, minns Torbjörn, som bor i Rosersberg och inte visste någonting om den gamla bruksorten sedan tidigare.

– Det fanns inte en kotte ute och inte en kund i butiken. I hyllorna var det glest med varor. Det kändes mer som en kiosk, fortsätter han.

Paret, som drivit en framgångsrik butik hemmavid i några år, valde att anta utmaningen.

– Vi bestämde oss för att ta tag i det här. Jag fokuserar på möjligheterna, inte hindren, och gör jag något går jag all in.

Vilket han gjorde. Man började med att byta kylar, inredning och fylla på med en hel del varor. Handlar´n blev Tempo, vilket möjliggjorde för ett bredare sortiment och lägre priser. Förlustsiffrorna vändes uppåt direkt och därefter har kundunderlag och omsättning bara fortsatt att stiga.

– I dag har vi runt 7 500 artiklar och det är mycket för en butik i de här storleken, säger Torbjörn, och förklarar att utbyggnaden som stod klar för några månader sedan var nödvändig.

Från 300 kvadratmeter säljyta har man nu ökat till 450.

Han visar runt i lokalerna som ligger inhysta i ett hus med brunteglad fasad byggt 1977. Hit flyttade Konsum in som första hyresgäst för att 2006 lägga ner verksamheten.

Idag har matbutiken cirka 400 besökare per dag, varav många är stamkunder. En av dem är Gunnel Axelsson, som alltid handlar lokalt.

– Jag köper allt här! Man vill ju stödja butiken som är viktig för bygden. Det är en naturlig samlingsplats, säger hon och konstaterar att utbudet är bra, även av vegetariska och ekologiska varor.

Tacksamma för att slippa åka flera mil för att göra sina matinköp är Eisy och Lennart Janestam, som är pensionärer.

– Vi handlar här varje vecka och då träffar man alltid några bekanta. Butiken är guld värd, tycker Eisy, som för dagen fyller vagnen med ingredienser till det årliga julbaket.

December är en hektisk tid för alla handlare. Torbjörn Hammar har dessutom mycket annat i görningen.

– Vi ska riva ut den gamla mejeriavdelningen och bygga nytt. Sedan ska grill- och bake off få egna utrymmen. Men vi pausar det projektet till efter jul.

Någon gång i januari eller februari är det också tänkt att en av kommunens planerade servicepunkter ska etableras i butiken. En yta vid entrén ska skärmas av med en glasvägg och förvandlas till fikahörna.

– Vi kommer att inreda med bord, stolar och en kaffeautomat. Här kan besökarna ta del av information från kommunen och vad som händer på orten. Eller så kan man sitta ner och umgås en stund, säger Torbjörn, som snart slipper pendla de totalt tolv milen per dag.

I vår flyttar han med familjen från Rosersberg till Vattholma och han ser fram emot att fortsätta utveckla butiken.

– Det ska inte finnas någon anledning att åka till stan och handla när man bor i Vattholma med omnejd, menar Torbjörn.

Fakta

Bättre service

Med cirka 3,5 miljoner kronor i projektstöd av Tillväxtverket förbättrar kommunen servicen på upsalas landsbygd. Det genom att etablera tio servicepunkter i orter med färre än 3 000 invånare. Här ska det finnas samhällsservice som bland annat livsmedelsförsäljning, ombudsfunktioner och kommunal information. Den första invigdes i Oxätra i juni. Projektet är ett led i att förverkliga Uppsala kommuns landsbygdsprogram med målet att bli en av Sveriges bästa landsbygdskommuner.

Källa: Uppsala kommun