Bygdens nav sen 40-talet

Textstorlek:

Bingo, bio och boule. Det är en del av vad bygdegården Blå Wingen erbjuder boende i Husby-Långhundra med omnejd. En av eldsjälarna är Ingemar Hansson som varit aktiv i styrelse och förening i drygt 40 år.

– Vi är en ideell förening och bygdegården har en central funktion i bygden, säger Ingemar Hansson som ansvarar för de populära bingospelen, varje fredag året runt.

Ingemar Hansson var länge ordförande i föreningen, liksom kassör, och är numer lotteriföreståndare.

Bingon betyder mycket för både bygdegård och boende. Dels som inkomstkälla i föreningen och dels som trevlig samvaro med vinstchans för besökarna. Vid några tillfällen har till och med Leif ”Loket” Olsson medverkat under bingon i Blå Wingen.

– Bingospelen startade 1971 på initiativ av Karl-Arne Fredriksson som var en stark kraft i föreningen. Han var bingoansvarig fram till 2001 då jag tog över, säger Ingemar Hansson.

Ingemar har rötterna i Västergötland och kom till Uppsala 1963 för studier till agronom vid SLU. Så småningom byggde han och hustrun hus i Husby-Långhundra dit de flyttade 1974. Och det dröjde inte länge förrän Ingemar engagerade sig i bygdegårdsföreningen.

Bygdegården har en lång historia och i en ny skrift har Ingemar Hansson och Maud Johansson satt historien på pränt.

– Maud är en riktig eldsjäl och hon har varit ideellt engagerad i bygdens föreningsliv sedan ungdomen.

Historien om Blå Wingen började redan på 1940-talet då ideella föreningar saknade en möteslokal.

– Ungdomar i bygden som var medlemmar i Husby-Långhundra SLU-avdelning hade länge diskuterat lokalfrågan och 1946 bildades Byggnadsföreningen Långhundra.

Till att börja med köptes baracker in och de ställdes så småningom på plats i Vackerberga, där Blå Wingen nu finns.

Redan i januari 1947 invigdes SLU-gården som den döptes till. Därmed kunde bygden erbjudas både filmvisning och en festlokal. SLU-gården blev mötesplatsen fram tills att Blå Wingen stod klar i början av 1960-talet.

– Blå Wingen var manskapsrestaurang på Arlanda och ägdes av SAS. Den transporterades hit och i september 1961 var det invigningsfest med tal av föreningens dåvarande ordförande Nils Eskhult.

Byggnadsföreningen Långhundragården blev bygdegårdsföreningen Blå Wingen i november 2002. Därefter har lokalerna byggts ut, renoverats och energieffektiviserats med bergvärme, nya fönster med mera.

Filmvisningen har utvecklats med modern utrustning och år 2014 digitaliserades bion.

– Nina Pihl, som också är ny ordförande, ansvarar för bion sedan 2001 och vi har filmvisning söndagar och tisdagar, säger Ingemar Hansson och fortsätter:

– För att få en sån här förening att gå runt krävs 200 000 kronor om året och vi har lagt ner massor med pengar under åren. Det är en otroligt fin bygdegård med ändamålsenliga lokaler och år 2017 utsågs vi till Årets bygdegård i Uppsala län.

Förutom föreningens egna arrangemang hyrs lokalerna ut till både privatpersoner och föreningar och närmast väntar en gala på trettondagsafton, i morgon lördag 5 januari.

– Det är Knivsta Musiksällskap som arrangerar konsert med bland annat opera, musik och dans.

Nästa lördag, 12 januari, arrangerar bygdegårdsföreningen familjefest då julen dansas ut med Sigtuna spelmän.

– Längre fram satsar vi på musikcafé med Mattias och Stefan. De är otroligt populära och vi hoppas få hit dem någon gång i mars.

– Vi planerar också för digital liveopera alternativt inspelade operaföreställningar.

Ett lite mer udda arrangemang i bygdegården är en marsvins­utställning som även den är bokad i mars.

Men först ska det spelas bingo och Ingemar Hansson fortsätter förberedelserna inför fredagskvällens spelomgång.