Edda och Sophie lär ut textila tekniker

Textstorlek:

Alundaföretagarna Eva ”Edda” Franzén och Sophie Borg är initiativtagare till dagskursen Textil skaparglädje som hålls vid tre tillfällen under våren. Deltagarna kommer att få lära sig ett enklare hantverk och prova på ett betydligt mer avancerat.

Nålfiltning, eller nåltovning som man också säger, är vad kursen först och främst handlar om. Eva ”Edda” Franzén gick en endagarskurs och lärde sig tekniken för ett år sedan och blev biten på köpet.

– Det är en ganska ny teknik, som är på frammarsch. Man använder en nål med hulling, färgad kardad ull och en liten skumgummiplatta. När man sticker i ullen filtar det sig, förklarar hon och visar hur man kan forma både djur, smycken och grytunderlägg av den mjuka ullen.

– Det är mycket smidigare än traditionell tovning med såpa och vatten. Det passar också utmärkt att ”måla” tavlor med nålfiltning. Man brukar lite skämtsamt kalla det för akvarull, fortsätter hon.

Edda har en massagemottagning i Alunda och ägnar gärna fritiden åt handarbete, som är ett stort intresse. Det är också genom sin hobby som hon har lärt känna Sophie Borg, som driver en kombinerad garnaffär och tatueringsstudio på orten.

– Jag är kund och köper mina garner här, säger Edda, när vi ses bland färggranna nystan, stickor och mönster i Sophies butik, Krumelur.

Till skillnad mot Edda, som har stickat och virkat sedan barnsben, är Sophie en nybörjare på området.

– Jag började sticka när jag tog över butiken för två och ett halvt år sedan. Det var på sin plats när man jobbade med garn. Jag har lärt mig genom kunder och youtube, berättar Sophie.

Idén att dra igång en kurs väcktes i slutet av sommaren och planeringen har pågått under hela hösten.

– Textilpimpa Alunda är grunden till det hela. Vi vill fånga upp människor som tycker om att pyssla och som, om de har lust, vill vara med och bidra med egna alster i vår. Det behövs om textilpimpningen ska kunna leva vidare, säger Edda och talar om att årets tema är Alundabilder och vardagsrealism.

Det var hon som för fyra år sedan tog initiativ till det årliga arrangemanget då ortsborna hjälps åt att smycka centrum med textila verk.

Att ordna kursen är också ett sätt att stötta den lokala handeln på landsbygden, menar Edda.

– Nu har vi en garnbutik här, då ska vi värna om att det är någon som satsar lokalt på garn. Så att vi får behålla servicen.

Förutom nålfiltning kommer deltagarna att få en första introduktion i nålbindning, som är en mycket gammal och ganska knepig teknik.

– Till alla som hört av sig har jag varit tydlig med att de inte kommer att lära sig hantverket. Vi provar på, säger Sophie.

– Ja, ingångströskeln är svår. De första stygnen tar tid att komma underfund med, men man får testa på kursen och sedan fortsätta lära sig på youtube, tillägger Edda.

Hon har nålbundit sedan 1994 och släpper det aldrig. År 2010 startade hon en facebookgrupp för nålbindning, som idag har 2 000 följare från hela världen.

– Det här är mitt hantverk och jag vill sprida det vidare.

Första kurstillfället är lördag 26 januari. Edda och Sophie betonar att de sätter skaparglädjen i fokus.

– Det man gör behöver inte vara perfekt, fantasin är det viktiga, klargör Sophie.

Planerar ni fler kurser framöver?

– Blir det så kul som vi tror att vi kommer att ha blir det en fortsättning, ler Sophie.