Hopp för svensk ullindustri

Textstorlek:

I Sverige beräknas produktionen av råull till 1 200 ton per år. Drygt 300 ton tas om hand och resten bränns eller slängs. Det vill Svenska fåravelsförbundet ändra på och nu startar ett nytt projekt för att undersöka förutsättningarna för en inhemsk marknad.

– Jag vill undersöka förutsättningarna för att ta tillvara den fina svenska ullen och skapa en inhemsk industri, säger Claudia Dillmann, projektledare och ull- och skinnansvarig i Svenska får­avelsförbundet.

Hon berättar att i samband med Fårfest i Kil, som är ett stort arrangemang i ullsammanhang, bjöd hon in till ett business to business-möte som bar frukt.

– Klädmärkena Röjk och Filippa K nappade på det här och nu har de köpt in tre ton ull av Tomas Olsson på Norrby gård, säger Claudia Dillmann och fortsätter:

– Svensk ull har haft en stämpel på sig att den inte duger och Tomas Olsson, som har 900 tackor, hade skickat iväg ullen för fem–åtta kronor kilot. Vi gjorde ett studiebesök och ullen var jättefin.

Claudia Dillmann menar att vi måste bli duktigare på att klippa och sortera ullen, och lära oss mer. Problemet är att fårägarna inte får tillräcklig ersättning för det extra besväret det innebär att ta hand om ullen, och det är svårt att hitta köpare.

– De spinnerier vi har idag är så små. De kan göra fantastiska stickgarner men till tyg behövs ett väldigt tunt garn och vi behöver en mer storskalig produktion som kan bli billigare.

Vilka är utmaningarna?

– Att få företag att våga satsa på ullen, klädföretagen är vakna men vi behöver ett mellanled, en industri även om vi inte kan få till något storskaligt, säger Dillmann och fortsätter:

– Vi måste vara villiga att betala mer, och exempelvis finull vars kvalitet kan jämföras med merinoull, är fantastisk. Jag har spunnit av den och min uppfattning är att den har otroligt bra slitstyrka, bättre än merinoullen.

Ull har ett brett användningsområde och förutom hantverk och kläder kan ull användas till bland annat möbelstoppning och isoleringsmaterial. Ull är också biologiskt nedbrytbart jämfört med oljebaserade fibrer.

– Jag vill sätta ullen i fokus och ta till vara en resurs som vi betalar stora pengar för att importera, säger Claudia Dillman.

Det nya ullprojektet har fått stöd från Vinnova och samarbetspartners är LRF, Filippa K, Röjk och Textilhögskolan i Borås.