I startgroparna för nyskrivet kyrkospel

Textstorlek:

Under våren och hösten kommer ett nyskrivet kyrkospel ta form i Veckholm och Boglösa församlingar. Rollistan är lång och består av sammanlagt femtiotre personer. På lördagen, nio månader före premiären, var det dags för audition i Lillkyrka församlingsgård.

Viljan och ambitionen att sätta upp ett kyrkospel har funnits i några år hos de två församlingarna söder om Enköping.

– Tanken kom upp i båda församlingsråden och man beslutade att försöka genomföra projektet, säger Katarina Fredriksson, arbetsledande komminister i Veckholm och Boglösa församlingar.

Drog igång arbetsprocessen gjorde komminister Erika Cyrillus när hon började jobba i församlingarna 2016. Hon kallade till en skrivarstuga i syfte att författa ett manuskript till kyrkospelet.

– Vi började i januari 2017 och var åtta deltagare. Ingen var van att skriva sedan tidigare, så vi har haft många olika skrivövningar. Vi har även fått tips och vägledning av författarna Ylva Eggehorn och Vibeke Olsson Falk, berättar kursledaren Erika Cyrillus.

Ett år senare låg manuset till Kyrkklockan, tuppen och tiden klart.

– Det är en historisk exposé från 1000-talet och fram till nutid i Södra Trögd. Publiken får följa med på en vandring i tiden med kyrkan i centrum, redogör Erika Cyrillus.

Deltagarna i skrivargruppen har satt varsin scen på pränt. Ett nedslag görs bland annat vid tiden för digerdödens härjningar på 1300-talet, ett annat när kyrkklockan i Lillkyrka gömdes på Eka gård i mitten av 1500-talet.

Carl Hermelin har skrivit om ett fasligt åskväder på 1800-talet.

– Det var två män som trätte vid Torsvi kyrka. Ett åskväder sveper in och slår ner i kyrkan varpå de båda männen dör. Det är en sann historia, försäkrar han.

– Många i skrivargruppen kunde sin kyrkohistoria, så vi har inte behövt gräva i gamla dokument. Vi har belägg för händelserna från 1500-tal och framåt, säger Erika Cyrillus.

Antal roller i spelet uppgår till femtiotre stycken, både barn och vuxna.

– Men många får spela två eller tre roller, så vi räknar med en ensemble på 20-30 personer, tillägger Erika Cyrillus.

Tillsammans med Carl Hermelin och Eva Emanuelsson utgör hon styrgruppen för projektet, som har fått 150 000 kronor i bidrag från Enköpings pastorat.

På lördagen stod dörren till Lillkyrka församlingsgård öppen för alla som vill medverka i kyrkospelet. Med hjälp av en audition ska skådespelare, sångare och musiker rekryteras.

– Vi behöver även medhjälpare som kan sy kostymer, snickra kulisser, sälja biljetter, passa barn och annat praktiskt, förklarar Eva Emanuelsson och hälsar en av dagens yngsta ”provspelare” välkommen.

Det är Ian, fem år, som kommit med sin mamma, pappa och två yngre syskon.

– Det är kul med teater. Jag skulle inte våga stå på en stor scen, men i kyrkan går det bra, tycker han.

Uppvuxen i bygden är Anders Carlström, som gärna medverkar med både sång och tal i föreställningen. Fick han själv bestämma skulle det bli i den inledande scenen, som han själv skrivit.

– Den handlar om när man reste vår första kyrka, som troligtvis var en träkyrka, säger Anders Carlström, och ger prov på sina sångfärdigheter för kantor Ulrica Sjöström.

Hon är musikaliskt ansvarig för produktionen och berättar att det kommer att bjudas på såväl solonummer, som körsång och instrumentala inslag. Nykomponerad musik har skrivits speciellt för kyrkospelet.

– Församlingens barn- och vuxenkör medverkar och vi kommer att ha en liten orkester, berättar Ulrica Sjöström.

Eva Emanuelsson betonar att det är nu det stora arbetet tar vid.

– Nu ska först rollerna tillsättas och sedan börjar vi repetera i mars och fortsätter mer intensivt efter sommaren. Det ska bli en proffsig föreställning, inget hemmagjort.

Erika Cyrillus tror att initiativet kan ge positiva effekter.

– Vi hoppas att det ska engagera människor som inte är aktiva i kyrkan annars. Målet är att göra något tillsammans och ha kul längs vägen.

Premiären äger rum i Veckholms kyrka den 13 oktober, med offentligt genrep dagen innan.

Fakta

Församlingar i Södra Trögd

Lillkyrka kyrka, Boglösa kyrka och Vallby kyrka tillhör Boglösa församling.

Kungs-Husby kyrka, Veckholms kyrka och Torsvi kyrka tillhör Veckholms församling.

Södra Trög var tidigare en kommun som 1971 blev en del av Enköpings kommun.