”Knutmasso är en av årets höjdpunkter”

Textstorlek:

Midsommar, jul och knutmasso. Det är årets tre stora högtider enligt Anders Karlsson från Österbybruk. Mest tid och energi tar gissningsvis förberedelserna inför knutmassofirandet, en tradition som ligger honom varmt om hjärtat. Om han ska medverka i lördagens parad är dock ovisst.

– Man talar aldrig om att man ska gå. ”Nej, det var länge sen jag var utklädd” blir svaret om någon frågar.

Det förklarar Anders Karlsson, som är född och uppvuxen i Österbybruk, och har firat knutmasso sedan barnsben. Idag är han 61 år och lika förväntansfull som förr inför festligheterna.

– När jag var barn klädde vi ut oss och gick runt och knackade dörr och tiggde godis. Firandet hölls vid herrgården på den tiden, minns Anders.

I 20-årsåldern deltog han med sitt första ekipage.

– Jag och två kompisar byggde en raket i morsans garage. Det gav blodad tand och sedan dess har jag byggt varje år, i lite olika konstellationer.

Om årets bygge är han mycket fåordig, hemlighetsmakeriet hör seden till. Inte ens för närmast berörda avslöjas något i förväg.

– Familjen är van, de har slutat fråga, ler Anders när vi ses över en kopp kaffe hemma i villan i Österbybruk.

I årets byggargäng är de ”ganska många”, fler än vanligt, berättar han. Förberedelserna har pågått sedan någongång i december.

– Vi brukar ha en första träff och börja spåna ett par veckor före jul. Även om vi kommer överens om ett tema så hinner det ändras flera gånger efter det, säger Anders som har sparat diplomen som hans gäng har tilldelats genom åren.

Det är en ansenlig bunt med både 1:a, 2:a och 3:e placeringar. I fjol blev det vinst när de gestaltade fåglarna i den animerade barnfilmen Rio. Barna Hedenhös, Verner och Verner, Så mycket bättre, Minecraft och Dannemora gruvor är exempel på andra ekipage som gänget har prisats för.

Skapandeprocessen; att klippa, klistra, sy, spika och hamra, är det bästa med hela knutmasso tycker Anders.

– Tillverkningen är fantastiskt rolig! Vi har så kul i verkstan, det är mycket jobb och många fikastunder.

För elva år sedan beslutade arrangerande Knutmassoföreningen att byta dag på begivenheten, från tjugondag Knut till nästföljande lördag.

Orsaken var dels att undvika krock med Gimos karneval och dels för att slippa firandet på en vardag.

–  När det var mitt i veckan så uteblev publiken. Det var glest på dansgolvet, folk skulle ju upp och jobba dagen efter. Vissa tyckte att vi förstörde traditionen, men det visade sig vara ett lyckat drag, säger Anders som sitter med i Knutmassoföreningens styrelse.

Programmet för morgondagen skiljer sig inte från tidigare år. Kvällen inleds som vanligt med dans kring granen varpå knutgubbarna går runt och visar upp sig på torget och den uppriggade scenen.

På plats finns en jury som bedömer och utser det bästa bygget. Efter prisutdelningen tågar knutgubbarna i parad till Folkets hus där Micke trubadur spelar upp till dans.

När de tre barnen var små satt Anders och byggde masker tillsammans med dem. Nu är det barnbarnens tur. Traditionen förs vidare.

– Vi ser att det börjar avta med byggen och det har även blivit färre knutgubbar med åren. Det är tråkigt och man känner oro inför framtiden. Gå hellre ut med gamla masker än inte alls, uppmanar han Österbyborna.

Anders passar också på att efterlysa idéer på hur arrangemanget kan förnyas och eventuellt förbättras framöver. Allt för att knutmasso ska leva vidare i bruket.

– Är det någon som har några tips så är det bara att höra av sig. Skriv det, avslutar han.