Med nos för sökuppdrag

Textstorlek:

Alltfler skaffar hund och idag används de till så mycket mer än till jakt och sällskap. Det vet Michael Hedman som har utbildat hundar och förare sedan 1980-talet. Hundanläggningen i Vittinge är en knutpunkt för träning och utbildning.

– Sedan nära 30 år tillbaka driver jag Stock hundutveckling och utbildar både professionellt och på hobbynivå, säger Michael Hedman som bor i Morgongåva.

Han har tidigare arbetat med hundar i Försvarsmakten framför allt olika typer av preparatsökhundar. Han har även arbetat med att certifiera mögelhundar och att utbilda sökhundsekipage inom pyroteknik och brandskydd.

På senare år har också utbildning av vägglushundar ökat.

– Då placeras löss i ett plaströr som sedan göms. Men det gäller att träna hunden rätt så att den inte reagerar på plasten utan på lössen, säger Michael Hedman.

– Preparatsök har exploderat och ibland till ondo. Det är många lycksökare och företag som erbjuder utbildningar som de inte har tillräcklig kunskap om.

Michael berättar att i mitten av 2000-talet var det aktuellt med mögelhundar och många gick en kurs till ingen nytta. Michael blev kontaktad av radion för ett expertutlåtande.

–  Ett företag stod för utbildningen och cirka 30 ekipage deltog till en kostnad av cirka 150 000 kronor per person. Företaget skodde sig men det resulterade inte i några mögelhundar.

Michael är flitigt anlitad och håller kurser och föredrag i nästan hela Sverige, främst som inhyrd men även en del kurser i egen regi. Mellan 1998 och 2001 tjänstgjorde han i Kambodja där han utbildade personal och hundar att finna minor och oexploderad ammunition.

– Det var ett Sidaprojekt som försvaret genomförde tillsammans med CMAC, det nationella minröjningscentret i Kambodja. Idag arbetar 65 ekipage på plats och det är speciellt.

När Michael kom hem från Kambodja blev han chef för Ullared2 som varuhuset i Morgongåva en gång hette. Idag jobbar han som logistikchef på en trävarufirma och resten av tiden ägnas åt hundar.

– Jag skulle kunna jobba heltid med det här, men det är roligare att hålla det på nuvarande nivå.

Uppdrag saknas inte och Michael är också auktoriserad domare i den nya hundsporten nosework.

– Nosework är det bästa som hänt landet. Det är en fantastisk aktivering som passar alla hundar. Tyvärr överskuggar tävlingsformen ofta syftet, det vill säga aktivering. När det blir tävling stressas många förare, och hundar, och då förlorar man syftet.

Nyligen har Michael Hedman också startat en instruktörsutbildning i specialsök inom Svenska Brukshundslubben.

– Där ska hundarna leta specifika kaffebönor, ett par ekipage letar bönor från Uganda och andra från Sri Lanka. Man kan träna en hund att leta efter det mesta, allt från barkborrar till sprängämnen.

På hobbynivå klarar de flesta hundar av doftsök, men att träna professionellt med specialsök måste hunden ha drivet att orka jobba även om det inte finns något att hitta. Därför ingår lämplighetstest av både hund och förare innan utbildningen kör igång.

– I mars kör jag igång en aktivitetskurs med en salig blandning av hundar. Lite oväntat fick jag också frågan om det var okay att ta med en häst, en minishettis, och det är inga problem.

Själv har Michael Hedman två hundar, en malinois som är under upplärning och en welsh springer spaniel som han tränat nosework med.

Michael plockar fram en sönderklippt kong, en tuggvänlig hundleksak, och visar en mikroskopiskt liten bit. Den läggs i ett plaströr och göms sedan i ett speciellt rum där en vägg med håligheter byggs upp.

– Det ligger tomma plaströr på olika ställen och hunden måste hitta rätt rör.

För att genomföra preparatsök krävs utbildning och ett certifikat som ger rätt att träna med olika preparat i speciella utrymmen i källarvåningen. Här finns också ett särskilt beredningsrum då det är noga med hygienen för att inte förstöra doften.

–  Hundhallen går däremot att boka för träning, agility eller liknande, men det är bara i källarplan som preparatsök får tränas.

Malinoisen Skye, som hunden heter, hämtas in och hon väntar ivrigt på kommandot av husse.

– Fokus, säger Michael Hedman bestämt och Skye nosar snabbt fram rätt plaströr och får med beröm godkänt.