Nya ministrar – samling mittåt

Textstorlek:

Statsminister Stefan Löfven har presenterat sin nya regering och dess politik, med sex nya ministrar. Att Anders Ygeman (S) skulle göra come back var väntat. Han blir energiminister i ett nytt infrastrukturdepartement med Tomas Eneroth (S) som statsråd. Kritik hördes från oppositionen, men någon ny misstroendeförklaring lär knappast komma. Sedan IT-skandalen på Transportstyrelsen 2017 har Anders Ygeman fått förnyat väljarförtroende.

Hans Dahlgren (S) går från statssekreterare till minister i statsrådsberedningen. Han ska bl.a. se till helheten i regeringsarbetet och samordna EU-relationer. Dahlgren inledde sin bana i regeringskansliet redan på 70-talet, en lång erfarenhet som lär behövas framöver.

Bland övriga nya statsråd märks Amanda Lind (MP), kulturminister efter avgående Alice Bah Kuhnke. På pressträffen som följde på regeringsförklaringen i riksdagen talade hon bl.a. om att stärka den fria journalistiken. En välkommen markering i tider när journalistiken trängs undan både här och där.

Omstridda Margot Wallström (S) tillåts vara kvar på UD. Statsministern bortser från de många klavertramp som chockat omvärlden genom åren. Vid hennes sida placeras den tidigare bostadsministern Peter Eriksson (MP) som befordras till biståndsminister. Den rutinerade Ann Linde (S) fortsätter som utrikeshandelsminister med utökat ansvar för de viktiga nordiska frågorna.

I regeringsförklaringen märktes de liberala reformer som C och L fått igenom tydligt. De är så talrika att man får återkomma till dem separat. Klimatet fick stort utrymme, liksom sjukvården, skolan, kriminalpolitiken och satsningar på landsbygden. Kampen mot terrorismen ska drivas ”kompromisslöst”, en självklarhet. Att hederskulturen ska bekämpas kraftfullt välkomnas också av många. Statsministern citerade påpassligt och rörande den mördade Fadime Sahindal, eftersom det på måndagen var årsdagen för hennes beklagliga bortgång 2002.

Antisemitismen ska också bekämpas och ett nytt museum ska bidra till att Förintelsens offer aldrig glöms – ett mycket lovvärt initiativ.

Isabella Löwin (MP), vice statsminister och miljöminister, aviserade den största gröna skatteväxlingen i Sveriges historia. MP har i sin miljöpolitik tidigare försummat landsbygdens helt avgörande roll för livsmedelsproduktion, öppna landskap och hållbar omställning. Med Centerpartiet som kritisk samarbetspart till regeringen har risken för att detta upprepas, nu minimerats. ”Ett kraftfullt bonde-paket” aviserades av statsministern. Så ska det låta!

Ordning och reda i ekonomin utlovas också, samt att en ”ny stor skattereform” genomförs, vilket klingar väl. En sådan bör bli bred och helst omfatta fler än S, MP, C och L – för att hålla långsiktigt.