”Vacker mat är bra mat”

Textstorlek:

– Deltagarna ska få en aha-upplevelse. De ska lära sig att tänka nytt och sedan ta med inspirationen och använda i sitt dagliga arbete.Det säger matkreatören Maria Masoomi, som senare i januari leder kursen Laga en grönare buffé som riktar sig till besöksföretag på landsbygden i bland annat Uppsala län.

Kursen är en del av satsningen ”Smakrik och blomstrande besöksnäring”, som har pågått i två år och är ett samarbete mellan länsstyrelserna i Uppsala, Västmanlands, Stockholms, Södermanlands och Örebro län.

Målgruppen är landsbygdsföretag inom besöksnäringen i de fem länen.

– Projektet står på tre ben; rådgivning, kurser och företagsbesök inom sju olika områden. Aktiviteterna ingår i Landsbygdsprogrammet, berättar Kerstin Bjäresten Osmark, som är projektledare och jobbar på Länsstyrelsen i Västmanlands län.

Nästa kurs på tur går under rubriken Laga en grönare buffé och hålls i Västerås den 24 ja­nuari.

Leder kursen gör matentreprenören, kokboksförfattaren och Uppsalabon Maria Masoomi, som är utbildad kostekonom och dietist. Hon är även rådgivare i projektet, inom området matlagning.

– Syftet med kursen är att deltagarna ska bli duktigare på hållbar matlagning. Vi ska laga hälsosamma rätter, som är både goda och miljösmarta. Vi kommer att använda mycket grönsaker och rotfrukter, men även inslag av kött, säger Maria Masoomi, som är motståndare till att bara äta det ena eller andra.

Vad gäller kött anser hon att det är vårt ansvar att lära oss tillaga alla delar på djuret, inte bara filén. Likadant ska vi tänka med växtriket, att så mycket som det går använda alla ätbara delarna på råvarorna.

Maria Masoomi vill få deltagarna att tänka nytt och annorlunda. Hon vill även ingjuta mod i dem att våga experimentera mer vid köksbänken.

– Det är lätt att bli hemmablind. Man återkommer till samma recept om och om igen. Kursen ska ge inspiration, de ska lära sig nya rätter men framför allt nya användningsområden på välkända råvaror och produkter. Jag ger tips på hur man fräschar upp buffén, säger hon, och berättar om sin grundregel nummer ett:

– Tallriken ska vara färgrik, då är den ofta både nyttig och hållbar. Vacker mat är bra mat.

Genom sitt engagemang för landsbygds- och entreprenörskapsfrågor, bland annat som ledamot av förra landsbygdsministern expertråd, har Maria Masoomi träffat många företagare i glesbygd under åren. Hon efterlyser mer yrkesstolthet hos dessa människor.

– Landsbygdsföretag ska lära sig att ta mer plats. De måste först förstå själva att de och det de erbjuder duger innan de kan övertyga andra, menar hon.

Intresset för kursen, som har plats för tolv deltagare, har varit stort.

– Det ligger i tiden med miljövänlig och klimatsmart mat. Har man inte tillfälle att medverka finns möjlighet att få rådgivning av Maria direkt på det egna företaget, speciellt anpassat efter sina förutsättningar. Rådgivningen finansieras till 70 procent av EU och Landsbygdsprogrammet så man betalar bara 30 procent av kostnaden, informerar Kerstin Bjäresten Osmark.