Här finns knappar för precis alla smaker

Textstorlek:

Den lilla butiken med det stora knappsortimentet är tillbaka i Uppsala. Efter några år i Björklinge har verksam­heten flyttat till rymligare lokaler och närmare kunderna som var med när det begav sig 1972.

Det är 47 år sedan som Uppsalabon Margareta Jorild öppnade specialbutiken för knappar och band, Knapplådan, hemma i villan i Norby. Hennes bror hade ett par år tidigare köpt upp ett ansenligt knapplager från en lanthandel på Orust där familjen tillbringade somrarna.

Efter noggrann rengöring, sortering och systematisering kunde de första kunderna botanisera bland utbudet, som bestod av knappar från 1850-talet och framåt. Butiken låg på samma adress fram till 2010, innan den slog igen. De sista åren fick Margareta hjälp av dottern Vanna.

Knappsamlingen lades ut till försäljning, men spekulanter som hörde av sig ville bara ta över delar av lagret. Det dröjde till 2014 innan två entusiastiska köpare dök upp i Björklingesystrarna Karin Lindström Ahlgren och Marie Lindström.

– Jag besökte butiken som barn och hade länge funderat över var knapparna tagit vägen. Så träffade vi Vanna på en vintagemässa i Hågaby och det visade sig att knapplagret förvarades i ett förråd i källaren under oss, berättar Karin, som är sömmerska till yrket.

De kom överens där och då.

– Vi var intresserade av att köpa hela konceptet och låta Knapplådan leva vidare, fortsätter hon.

Därefter väntade ett digert jobb att frakta och organisera upp 8,5 kubik knappkartonger. När allt var uppackat slog de upp dörrarna till ett mindre butiksutrymme i Björklinge, där de blev kvar i fem år.

I höstas gick flyttlasset igen. Nu tillbaka till Uppsala och den här gången till Torbjörns torg i stadsdelen Tuna backar.

– Jag såg på sociala medier att lokalerna sökte nya ägare och nappade direkt. Det kändes rätt helt enkelt, förklarar Karin, som är nöjd med läget.

– Nu är vi tillgängliga för Björklingeborna och det är inte så långt för de som bor i Norby. Sedan flytten har många gamla kunder kommit tillbaka samtidigt som nya besökare har hittat hit.

Butiken är en av få i sitt slag. Ett lika brett sortiment med äldre knappar i nyskick kan bara hittas i en annan affär i Sverige och det är Knapp-Carlsson i Göteborg, som öppnade 1910.

– Sedan starten har vi haft många besökare som åker långväga ifrån. Vi har kunder som söker tidstypiska knappar till vintagekläder eller teaterdräkter till exempel. Här kan man hitta originalknappar från en viss tid, upplyser Karin.

Knapparna är sorterade efter färg och material där kvalitet och skick avgör priset.

Har ni koll på knappantalet?

– Nej, jag vet inte hur många knappar vi har, men det handlar om tusentals. Alla får inte plats i butiken, säger Karin.

Hon passar också på att göra en efterlysning:

– Är det någon som har ett lager med oanvända knappar så är vi intresserade.