Hästar hotas av virus

Tre gårdar i Stockholm och Uppsala län har satts i karantän efter att ha drabbats av den neurologiska varianten av det så kallade ”abortviruset”. Risken att smittan ska spridas från de drabbade gårdarna är dock liten enligt Gittan Gröndahl som är tillförordnad statsveterinär vid SVA Foto: Carin Wrange/SVA
Textstorlek:

Tre stall, varav ett i länet, har satts i karantän efter utbrott av den neurologiska formen av abortvirus. Det finns inget vaccin eller medicin och hästbranschen är nu rädd för att smittan sprider sig. I Stockholm råder temporärt tävlingsstopp och ridklubbar har stängt för att förhindra smittspridning.

I januari insjuknade flera hästar i den allvarliga neurologiska varianten av ekvint herpesvirus, EHV även kallat ”abortvirus”, i besättningar i Åkersberga i Stockholms län och i Östammar. Några veckor senare, 13 februari, meddelade Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, att ytterligare ett stall, denna gång i Värmdö, drabbats av sjukdomen.

– Det är allvarligt och framförallt för gården i Åkersberga där flera hästar dött, säger Gittan Gröndahl som är tf. statsveterinär vid SVA.

Alla hästägare har anledning att vara försiktiga. Drabbas djuren av den neurologiska varianten av abortviruset finns det ingen bot och sjukdomen går heller inte att förebygga genom vaccinering.

Risken för att viruset ska spridas från de drabbade gårdarna är liten eftersom de är satta i karantän men det finns alltid en risk för att den bryter ut någon annanstans.Många hästar är nämligen bärare av viruset och det kan bryta ut spontant, exempelvis om djuren blir stressade. Fast hur och varför det utvecklas till den allvarliga neurologiska varianten är oklart.

– Det handlar om komplexa samband. Det man kan säga är att det är ovanligt och att det inte finns några gemensamma nämnare mellan de drabbade gårdarna,

säger Gittan Gröndahl.

Smittan sprids bland annat via direktkontakt mellan smittade djur men även människor som går mellan olika stall kan bära med sig viruset. Det gäller därför att vara noga med hygienen och byta eller tvätta kläder och skor om man besöker olika anläggningar.

Hästbranschen har reagerat snabbt och för att förhindra smittspridning har exempelvis Lurbo ridklubb i Uppsala stängt sin anläggning, preliminärt fram till 3 mars. Det råder just nu också tävlingsstopp i Stockholm. I Uppland är det dock inte aktuellt än så länge.

– Turligt nog har vi inga tävlingar inplanerade förrän mitten av mars och förhoppningsvis har situationen lugnat ned sig fram till dess. Men vi följer utvecklingen noggrant och för en konstant dialog med Svenska ridsportförbundet, SVA och länsstyrelsen, säger Gudrun Orava som är ordförande i Upplands ridsportförbund.

Hon ser allvarligt på sjukdomen och dess följder.

– Det får konsekvenser på många plan. För hästägare kan det innebära att en bästa kompis dör men det innebär också ekonomiska förluster för exempelvis ridskolor som måste stänga och därmed inte får några intäkter men måste betala för vatten, foder och lön till anställda.