Nya kaféägare på plats

Textstorlek:

– Gästerna
kommer att känna igen sig,
i alla fall till en början.Det försäkrar paret Johan Kanrell och Samantha Widerholm, nytillträdda ägare till kaféet vid herrgårdsområdet i Österbybruk. Till skillnad från förr kommer verksamheten att hålla öppet året runt.

– Vår önskan är att det blir mer fart och rörelse här på vintern. Det finns ju hur mycket som helst att göra, som att åka skidor, pulka, skridskor och promenera, säger Samantha Widerholm.

Det är lite av en dröm som nu blir verklighet för paret som är boende i Östhammar.

– Från och till har vi funderat på att ha ett kafé och föreställt oss hur mysigt det skulle vara på vintern när folk kom in och drack varm choklad med vispgrädde, fortsätter hon.

Det var i november förra året som Johan Kanrell fick höra av den dåvarande ägaren, Birgitta Blom, att Stallkaféet var till försäljning. Någon längre betänketid behövdes inte.

– Det kändes bara helt rätt, konstaterar Johan som såg flera möjligheter med affären.

I planen fanns att kaféet även kunde fungera som bas för hans andra verksamhet, i vilken han erbjuder sina tjänster som livscoach och naturguide med Roslagen som utgångspunkt.

– Förut var jag mobil, nu blir det lättare för folk att ta sig hit och parkeringsmöjligheter finns. Det blir mer tillgängligt.

Igår, på alla hjärtans dag, slog de nya ägarna upp kafédörren och hälsade sina första gäster välkomna. Besökarna möttes inte av några större förändringar. Inredningen är i princip densamma, den populära morotskakan finns kvar liksom de udda kaffekopparna. Menyn känns också igen.

– Till att börja med kommer menyn att vara som tidigare. Med tiden kan den ändras något, till exempel siktar vi på att ta in lite engelska smaker, säger Samantha som har rötterna i England.

Båda har erfarenhet av att driva företag och arbeta inom serviceyrken. Att baka i stor skala har de däremot inte provat på tidigare.

– Vi älskar att laga mat och baka, men har ju inte gjort det till så många. Det blir nytt och spännande, tycker Johan.

Tanken är att kaféet ska bli mer av en mötesplats än bara ett ställe att fika på. Här ska även arrangeras musikkvällar, föreläsningar och andra aktiviteter.

– Det är jätteviktigt att ta in lokala förmågor men även utifrån, vi har många kontakter utomlands, förklarar Samantha.

Paret lyser av entusiasm och verkar ivriga att komma igång på allvar. Idéer för att utveckla kaféet saknas inte.

Mest fokus kommer att läggas på att driva verksamheten vintertid.

– Hur vi fyller tiden efter sommaren är den stora utmaningen. Sommaren går av automatik. Men vi planerar till exempel att ta kontakt med skidklubben, som drar skidspåren, för ett eventuellt samarbete. Bara genom att ha kaféet öppet kommer folk att söka sig hit, tror Samantha.

För egen del har de långtifrån stenkoll på Österbybruk, men hoppas vara mer pålästa när turistsäsongen drar igång.

– Jag har passerat bruket på väg upp till Florarna medan Samantha har varit här på hundutställningar med kennelklubben några gånger. Så mycket mer är det inte, erkänner Johan och tillägger att de kommer att ha en ”infopoint” med information om bygden.

Vad har ni för mål med kaféet?

– Målet är att ge fikagästerna en stund av glädje i en avslappnad och hemtrevlig miljö. De ska få ett minnesvärt besök, klargör Samantha.

Stallkaféet kommer att hålla öppet var och varannan helg inledningsvis. Dagar och tider annonseras i sociala medier.

– Allt hänger på efterfrågan, dyker det upp folk så har vi öppet, säger Johan.