Här blommar det året om

Textstorlek:

Ljuset har återvänt och det är dags att väcka pelargonerna till liv. Hemma hos Veronica Olsson, länsansvarig för Svenska pelargonsällskapet, lever och frodas de året runt.

– Jag tar alla sticklingar på hösten, klipper ner och förnyar, säger Veronica Olsson och visar in i sitt hus där pelargoner blommar och grönskar.

Sticklingar och små plantor trivs i ljuset av lampor, och på borden vid de stora fönstren samlas flera olika sorters pelargoner.

– Bästa tiden att ta sticklingar är augusti–september, men då krävs det extra ljus hela vintern.

Veronica berättar att många vilda pelargoner blommar under vintern, och exempelvis doft­pelargoner och engelska pelar­goner sätter knoppar under vintern och ska inte klippas på våren.

– Enkla pelargoner blommar tidigt medan exempelvis rosenknoppspelargonen, som har flera blomblad, blommar senare.

Hur många pelargonsorter har du?

– Det är nog nära 500 olika sorter, och jag samlar mest pelar­goner av kulturhistoriskt värde.

För knappt sex år sedan flyttade Veronica från Skåne till Uppsala där hon har sina rötter. Hon är aktiv i Svenska pelargonsällskapets styrelse och är länsrepresentant sen cirka två år tillbaka. Det är en rikstäckande ideell förening som är öppen för alla med intresse för pelargoner. Veronica håller även föredrag som inbjuden gäst vid olika tillfällen.

– Vi vill sprida kunskap och visa på mångfalden, och det är mångfalden som gör att jag aldrig tröttnar.

Hur väcktes ditt intresse?

– Växtintresset har funnits med sedan barnsben och intresset för pelargoner startade nog med en doktor Westerlund som jag fick på 1960-talet. Den har jag förökat och bevarat i 50 år.

Veronica tar noga hand om sina pelargoner och varje år gör hon omplanteringar, och rotsystemet avgör storlek på kruka. Hon berättar att pelargonerna står ljust och varmt och därför vattnar hon med en halv dos gödning året om.

Vi går ut till växthuset där pelargoner av alla de slag samlas.

– Jag tycker om när det lever omkring mig, säger Veronica Olsson och ler.