Joanna vill göra skillnad

Textstorlek:

– Alla förtjänar att leva ett drägligt liv. Det anser Joanna Sjösten som drar sitt strå till stacken för att stödja medmänniskor som befinner sig i tuffa ekonomiska lägen. För några månader sedan startade hon en facebookgrupp i syfte att hjälpa utsatta kommuninvånare i Håbo och samtidigt ge dem hopp inför framtiden.

Hon kan inte bara stå och se på när någon mår dåligt eller har hamnat i en svår livssituation. Bålstabon Joanna Sjösten måste rycka in och hjälpa, både för sin egen skull men främst för att lätta på en medmänniskas börda.

Det tror hon att hela samhället tjänar på i slutändan.

– Jag har alltid kämpat för människors lika värde, det har alltid funnits i mig, säger Joanna, 29 år, som är uppvuxen i Sundbyberg.

Idag lever hon med fästman och två små barn i en villa i Bålsta. Hon driver ett eget företag inom inredning och homestaging, som är hennes stora intresse.

– Jag lever ett privilegierat liv, men alla är inte lika lyckligt lottade.

I november 2018 startade hon facebookgruppen Håbohjälpen, i hopp om att kunna stötta familjer och personer som är i behov av extra hjälp. Det kan till exempel handla om människor som drabbats av ekonomiskt utsatthet efter en långvarig sjukdom eller en skilsmässa.

– Jag ville hjälpa folk och tyckte att det här var det bästa konceptet. Vår policy är att alla boende i Håbo kommun är välkomna att söka hjälp. Jag tror att det lockar att hjälpa på hemmaplan, säger Joanna, som är administratör i gruppen där medlemsantalet i skrivande stund uppgår till 1 021 stycken.

Upplägget är enkelt. Ekonomiskt utsatta personer kontaktar Joanna och ber om stöd i form av till exempel kläder, boende, presentkort till mat, pengar till att betala räkningar eller födelsedagspresenter till barnen. Kontanter delas inte ut.

Efter löning varje månad lägger hon ut en förfrågan och drar igång en ny insamling. Så här långt har ett tjugotal familjer inklusive några pensionärer fått hjälp och på väntelistan läggs flera namn varje vecka.

– De som söker hjälp skriver ofta hela sin historia och berättar om hur de hamnat under ytan. Jag har också ett personligt möte med de allra flesta. De skäms otroligt mycket och vill betala tillbaka så fort de kan, berättar Joanna.

Är det inte socialtjänstens uppgift att hjälpa?

– Gruppen kan bidra med något som inte kommunen kan hjälpa med då vi inte har några lagar och förordningar att förhålla oss till. De styrs av byråkrati och besluten dröjer för länge. Men jag hoppas att kommunen ser vilka vi är, vad vi gör och att vi på sikt kan ha ett samarbete.

Vi kan vara invånarnas röst.

Joannas dröm är att gruppen växer och så småningom omvandlas till en ideell förening med eget swishnummer. Då kommer det att kännas mer på riktigt och mindre som en hobbyverksamhet resonerar hon.

Men för att bli större krävs att hon får avlastning med de praktiska sysslorna. Joanna är i nuläget på jakt efter några pålitliga med­arbetare.

– Det här tar mycket tid och kraft men det är värt allt jobb. Och utan givmilda medlemmar hade det inte varit möjligt. De gör stor skillnad.

Att gruppen behövs är tydligt menar Joanna.

– Ja, med tanke på hur många som skrivit och bett om hjälp. Det här är vad som egentligen betyder något!