Samlare öppnar museum

Textstorlek:

Det finns många samlare i vårt avlånga land och en av dem är Celine Rosqvist Billock som bor utanför Alunda, på Jonebergs gård. Hennes Pokémon-samlingar har växt ur huset och nu planerar hon för landets första Pokémon-museum.

– Jag har samlat sedan jag var sex år och just nu driver jag ett UF-företag där jag byter och säljer gamla pokemonbilder, säger Celine Rosqvist Billock som är 18 år och går sista året på Gimo bruksgymnasium.

Pokémon var en industri i Sverige 1995–1996 och sen blev det ny renässans 2016. Pokémon engagerar både barn och vuxna, och det finns bilder värda upp till 600 000 kronor.

– Men det här är så mycket mer än bilder, och jag vill också visa att det inte bara är en grej just nu. Det har alltid funnits intresse och det är ständigt pågående.

Celine köper kort och prylar via näthandel, grupper på facebook och på loppis. Att hon brinner för samlandet är uppenbart och hon har exempelvis över 7000 kort som samlas i rader med pärmar. Det mesta förvaras i en tidigare elcentral som transporterades till gården för tre år sen.

– Det blev fullt i mitt rum och vi var tvungna att samla allt någonstans, säger Celine och visar in i det tillfälliga museet.

Här är ett under av ordning och föremål, figurer, kort med mera har sina speciella platser på hyllor och i glasskåp. Här förvaras också över 760 figurer i sina originalkartonger liksom många oöppnade förpackningar med kort. Celine berättar att specialkorten, så kallade X-kort, bara finns i var 63:e förpackning. En förpackning för 60 kronor innehåller tio kort.

– Det är jättesvårt att få fulla serier. Det här är ett livsprojekt som kräver pengar och kontakter.

I en hylla finns flera graderade kort som förvaras i speciella fodral. Celine visar på ett av korten som graderats med en tia vilket är högsta betyg.

Förutom att utöka sina samlingar ser hon fram emot den nya Pokémonfilmen som har biopremiär i juni. Då planerar också Celine att öppna dörren till sin samling.

– Det blir en förhandsvisning av Pokémonmuseet som smygöppnar här på gården 16 juni, det ser jag verkligen fram emot, säger Celine Rosqvist Billock och ler stort.

Sen väntar bygget av ett större museum som även ska innehålla ett speciellt kafé i mamma Jennys regi.