Lantlig romantik lockar giftaslystna stadsbor

Textstorlek:

Norduppland lockar till romantik och bröllop. Det vet Sanna Rudling och Josefin Näsström som sätter Tierp och Älvkarleby kommun på kärlekskartan i Romantic Sweden.

– På bröllopsmässan i Älvsjö presenterade vi bland annat elva visningslokaler och det blev stort gensvar. Under en visningshelg i maj bjuder vi på inspiration och alla festlokaler i Tierp och Älvkarleby kommer att hålla öppet, säger Josefin Näsström som jobbar med att utveckla besöksnäringen i området.

– Alla lokaler har sina speciella förutsättningar och samtliga ligger vackert vid vattnet, tillägger Sanna Rudling.

Romantic Sweden har funnits i fem år och är varumärket i Leaderprojektet Adrenalin och Romantik. Syftet med projektet är att stärka besöksnäringen i Tierps och Älvkarlebys kommuner.

Målet är ett nytt nätverk, nya samarbeten mellan företagare och ett ökat antal gästnätter i området. Något som man också lyckats med.

Projektet marknadsför Norduppland som en romantisk destination och det lockar par från bland annat Stockholm och Uppsala.

– Antalet bröllop har ökat och vi erbjuder hela konceptet med allt från lokal och mat till fotograf och transport, säger Josefin Näsström.

Hon berättar att intresset för visningshelgen har varit stort och hittills har 34 personer tackat ja.

– Säg att 15 par bestämmer sig för att fira bröllop här, och att ett genomsnittligt bröllop är 67 personer som kanske sover kvar i två nätter. Det blir många gästnätter som gynnar många lokala företag.

Josefin och Sanna menar att de kan liknas som en klassisk kommunal turistbyrå ”fast lite roligare och mycket snyggare”.

En av festlokalerna som erbjuds är Sanna Rudlings hem på Bruksgatan 10 i Älvkarleö. En anrik byggnad från 1700-talet på 600 kvadratmeter och nio rum. Till herrgården hör också flygelbyggnader och brygghus så utrymme saknas inte.

Hur länge har du bott här?

– För elva år sedan satt jag i en lägenhet i Stockholm när jag såg annonsen om att det här var till salu och sen blev det flytt, säger Sanna.

Den vackra herrgården har varit både värdshus och hotell, och byggnaden har även som fungerat som förvaltarbostad och bostad åt bruksdirektören.

– Jag har renoverat allt, målat om och tapetserat. Inrett med möbler, textilier och så vidare. Det var helt tomt när vi flyttade hit, säger Sanna Rudling och fortsätter:

– Det var först när vi flyttade hit som jag upptäckte att jag älskade inredning. Att möblera om är som att måla en tavla.

Sanna utnyttjar ytorna till sitt företag Hyr en herrgård och köp en klänning – ett koncept som bland annat lockar många möhippe-gäng.

– Jag startade företaget för två år sen och det är mest tjejgäng som bokar, även om vi har 60-årsfester också.

Hon visar in i ett av rummen där rader av klänningar samlas efter en vägg. Det är klassiska modeller och många 40- och 60-talsklänningar.

– Den här klänningen är faktiskt en modell som första barbiedockan bar, säger Sanna Rudling och visar en rosarutig klänning.

Närmast i tid väntar nu en utställning som samlar tidigare brudpar.

– I påsk blir det en utställning på Laxön på temat bröllop. Det är par som gift sig här och som för-evigats på flera bilder, säger Josefin Näsström.