”Numer är det bara en liten peak under påsk”

Textstorlek:

På landets äggpackerier laddar man inför en intensiv arbetsvecka. Påsken står för dörren och med den når äggätandet sin årliga kulmen. Så stor kontrast mot övriga tider på året är det dock inte längre, konstaterar Joacim Tedenlind på Uggelsta gård utanför Storvreta.– Vi säljer 10-15 procent mer under påsken. Förr var det betydligt mer.

Joacim Tedenlind har märkt en successiv förändring av äggförsäljningen under de senaste tio åren.

– Nu ligger vi på en ganska jämn och hög nivå över hela året, med en liten topp under påsk. Tidigare sålde vi mycket mer på påsken, men mindre övrig tid på året, säger han och berättar att äggkonsumtionen ökar för varje år.

En bidragande orsak till äggets renässans, gissar han, är att folk har insett att ägg är väldigt nyttiga.

– All forskning visar på det. Ägg innehåller alla vitaminer utom C, upplyser Joacim, som för egen del äter fem till sex ägg om dagen och helst i löskokt form.

Verksamheten på Uggelsta gård drog igång i början av 1960-talet och sedan dess har här packats ägg som levereras till butiker och restauranger i Uppsala län. Joacim tog över 1991 och har idag sex anställda.

– Vi har i huvudsak tre äggproducenter; i Vittinge, Vallentuna och Viksta. Men det skulle behövas fler producenter då vi har för lite ägg. Därför har vi även ett samarbete med ett äggpackeri i Roslagen, vi hjälps åt när äggen inte räcker till.

En bjässe till äggpackningsmaskin dominerar i lokalen där packningen äger rum. Längs väggarna står pallar uppradade, lastade med ägg i höga travar. Här packas dels Krav-ägg dels ägg från frigående höns. På varje pall sticker en gul lapp upp som bland annat anger produktionsanläggningens namn, antalet ägg, värpdag och avsändningsdag.

Det är en av många dokumentationer som ska göras från att äggen anlänt till att de ligger i förpackningen. För att sälja i butik måste en lång lista med krav på kvalitetssäkring följas enligt lagstiftning, förklarar Joacim.

– Det är mycket mer regler idag än när jag började. Kanske lite väl många. Jag har varit tvungen att anställa en person som kan ta hand om allt pappersjobb, det är så tidskrävande.

En EU-regel som stör honom är den som säger att bäst-före-datumet för ägg ska vara max 28 dagar efter värpdagen.

– Det är onödigt och synd. Jag kan garantera att de håller mycket längre, upp till tre månader. Det är bara vi som har de här reglerna i livsmedelsbranschen, suckar Joacim.

Tjugoåtta dagar kanske är lagom i södra Europa där det är varmare och salmonella är vanligare, menar han.

På Uggelsta gård är packningsmaskinen igång 2,5 dagar i veckan. Under den tiden packas mellan 17 och 18 ton ägg. Innan vägning, klassificering och märkning ska äggen genomlysas för att defekter ska upptäckas. Ägg med sprickor och smutsiga ägg sorteras ut och får endast levereras till livsmedelsindustrin. Ägg som innehåller blod slängs. Resten, cirka 95 procent, går som så kallade A-ägg.

Är det risk för äggbrist hos er i påsk?

– Nej, av någon konstig anledning är det något lugnare innan påsk så då kan vi bygga upp ett litet lager, säger Storvretabon Joacim Tedenlind.