Bokrecension: Rory McIlroy – forts.

Textstorlek:

Den svenska översättaren Eva Haskå har tagit på sig en svår uppgift att göra bra svenska av den här boken. Jag säger ”svår” för att det tyvärr skiner igenom att Haskå har ringa insikt i golfens värld. Detta stör mig som golfande journalist och översättare och jag tror att hennes språkbruk ibland kan distrahera en del golfare som läser den här boken. Det fick i alla fall mig att ibland tappa tråden för vad Worrall vill förmedla till läsaren.
Ett exempel är att Haskå kallar alla golftävlingar för ”turneringar”, ett uttryck som vanligen används inom sporter som t.ex. tennis där man spelar utslagsturneringar. Till och med när golfen använder utslagstävlingar av cup-modell, dvs. matchspel, talar man om det som en golftävling, inte turnering. Och att kalla matcherna i Ryder Cup för ”spel” är en groda.
Boken om Rory McIlroy har absolut en plats i varje golfares bibliotek (det finns ju regniga dagar som kan ägnas åt att läsa en god bok istället för att spela golf), men om det blir aktuellt att trycka en ny upplaga hoppas jag att förlaget kostar på en språkgranskning av en golfkunnig översättare/journalist. Det förtjänar den! (Även om svenska språket är mindre än det engelska, kan man jämföra med att Worralls engelska bok redan kommit ut i tre upplagor.)
Till sist vill jag rekommendera en kortare titel på boken, för jag tycker att boktitlar ska vara överkomliga vad gäller längd: ”Rory McIlroy – Vägen till världstoppen” skulle bättre matcha det engelska originalets titel ” Rory McIlroy – The Champion Golfer”.
För övrigt var det ett klokt beslut av förlaget att låta Göran Zachrisson skriva ett förord till boken. ”Zackes” lågmälda och personliga förord är pricken över i, och han visar med sina gedigna kunskaper om golf i ett världsperspektiv att han var rätt person för detta uppdrag. Särskilt intressant är det att han berättar om ett av sina egna besök på Rorys hemmabana Holywood och mötet med Rorys pappa Gerry, samt att han framhåller den viktiga roll som Rorys tränare Michael Bannon haft och fortfarande har i världsettans fortsatta utveckling.