Från hängiven grönavågare till miljonär

Textstorlek:

Nordens största mässa och kunskapsdagar om att starta, driva och utveckla företag, arrangerades av NyföretagarCentrum Sverige på Stockholmsmässan i Älvsjö den 2-4 oktober. Där fanns allt från idé till handling, råd och tips med finansiering, att marknadsföra sig med liten plånbok och mycket mer.
Mitt i detta monterlandskap vid en stor pelare med en horisontell ring längst upp, något som påminde om ett trafikledartorn på en flygplats stod han, mannen som är ett levande exempel på hur man bygger upp ett företag och får det att växa – Björn Lundén. Björn startade från noll och idag har hans företag Björn Lundén Information AB i Hälsingland 90 anställda och en årlig omsättning på cirka 80 milj. kr. Han är pensionär sedan många år tillbaka men jobbar fortfarande i företaget.

Grönavågare på 1960- och 70-talet
Björn bodde i Alsike söder om Uppsala på 1960-talet. Då var han en typisk grönavågare. Han tog sin häst och red genom Uppland och upp i Dalaskogarna. Han stannade på gårdarna längs vägen och arbetade mot att han fick mat och bostad för natten. Det var på den tiden då han spelade teater tillsammans med en kollega från Häggeby i Håbo kommun på olika ställen i Uppsala. De spelade en pjäs av författaren och regissören Encio Lundgren och uppträdde på ungdomsfängelset, nationerna och flera andra ställen i och omkring Uppsala.

Originell resa till Hälsingland
Björn flyttade till Hälsingland i början på 1970-talet och köpte en gård där han tillsammans med sin flickvän levde så nära naturen det var möjligt. Från gårdens getter fick de mjölk som de gjorde ost av och sålde. För att dryga ut kassan jobbade han ibland som musiklärare. Mest originell var nog flytten från Alsike till Hälsingland. Björn lastade allt som skulle med till gården på två traktorvagnar. Han drog presenningar över lasten, kopplade för traktorn och började den långa färden till Hälsingland – med traktor och vagnar. På natten stannade han vid sidan av vägen och kröp under presenningen och sov några timmar. Hela resan tog 35 timmar.
Nu stod han på mässan tillsammans med några av sina anställda och sålde böcker om ekonomi, juridik, skatt och personal. Men det är inte bara företagande som inspirerar denna livsglada och avspända äventyrare från Hälsingland. I dagarna skriver han på sin tredje roman, Nedstigningen i helvetet, som kommer ut nästa år.