Jubilerande kör firar 20 år

Textstorlek:

För 20 år sedan startade Kloster-Li-Kören, en kör med cirka 25 medlemmar som i år har välkomnats som kyrkokör vid ett beslut på ett kyrkorådsmöte i Skokloster. Amelie Gren var den första körledaren, därav bokstäverna Li i körens namn. När hon flyttade till Skåne ledde Ingeborg Axner Franzén kören en tid innan Gunilla Nordkvist Paulsson blev körledare och fortfarande är det.
Det var i våras som körmedlemmarna samlades hemma hos en av medlemmarna i Skokloster för att fira. Några har flyttat från trakten men den här dagen kom de både från Ängelholm i söder och från Umeå i norr för att delta i firandet. En självskriven gäst var kyrkoherden Lars Olov Eklund som hälsade kören välkommen som kyrkokör.

Musikintresse redan från barndomen
Gunilla ledde kören Sångsugna i Bålsta från 1989 och cirka 10 år framåt i tiden. År 2002 blev hon ledare för Kloster-Li-Kören, men hennes intresse för sång och musik började många år tidigare.
– Jag har alltid tyckt om att spela och sjunga. Har hållit på med körsång sedan 18-årsåldern när jag bodde i Timrå och startade min första kör, säger Gunilla och fortsätter att berätta om sin musikaliska bana.
– Jag utbildade jag mig till sångpedagog på SMI (Stockholms Musikpedagogiska Institut) och sjöng i SFK (Stockholms Filharmoniska Kör) i 15 år. Sång och musik har präglat mitt liv och jag har samarbetat med många musiker och körer genom åren. På fritiden hemma i Måttan, Häggeby kopplar jag av tillsammans med maken och mina fyra ”jammande” katter, säger Gunilla och tar sig an kören som är redo för övning i Häggebygården den här kvällen.
Sedan Gunilla kom med i Kloster-Li-Kören har de repeterat och framträtt både i och utanför kyrkan. År 2007 var de till Paris och sjöng i Svenska Kyrkan och efter det har de varit både i Estland och i Tjeckien.