Oktoberstämma i UKK den 25 oktober

Textstorlek:

Oktoberstämman är en mångårig tradition i Uppland för alla som gillar och finner glädje i folkmusik. Sista lördagen i oktober var det så dags igen i UKK, kulturtemplet i Uppsala.
Redan tidigt på förmiddagen kom de från när och fjärran, spelmän och gillare, det lyste av förväntan i deras ögon när de packade upp och stämde sina instrument. Återseendets glädje som bara musik kan ge. Finalen på årets alla stämmor ute i bygderna.
Särskild glädje visade Olov, Roger och Mikael, de tre vise spelmännen i VÄSEN, som under kvällens konsert skulle fira 25-årsjubileum tillsammans med spelkamrater och massor av beundrande lyssnare. Förväntningar låg i luften i det stora husets alla lokaler.
Inblåsning och allspel
Traditionen på många stämmor är inblåsning på horn och allspel med låtar som de flesta känner väl. Med 40-årslåten i D och Hillebolaschottis i G som inledning, med flera hundra spelmän i följsamt spel, Traditionen på många stämmor är inblåsning på horn och allspel med låtar som de flesta känner väl. Med 40-årslåten i D och Hillebolaschottis i G som inledning, med flera hundra spelmän i följsamt spel, och med Trollrike Spelmän blev det en stark inledning på stämman.

Åsa Jinder älskad av många
Åsa Jinder med spel- och livskamraten Jonas Otter på gitarr fängslade publiken i den fullsatta D-salen med både egna och andras välkända låter. Få har lyckats fånga så många lyssnare utanför folkmusikens kärntrupp som hon. Hennes tolkning av Perra Moraeus låt Koppången på nyckelharpa kändes djupt i själen. Och när hon sjöng sin egen text till Annas Visa, komponerad av Leif Göras, blev många starkt berörda av den värme och kärlek hon utstrålar genom sin sång och sitt spel.
VÄSEN firade 25 år som grupp
Så blev det kväll och stora salen fylldes till sista plats med förväntansfulla lyssnare. Det stora 25-årskalaset med många gäster kunde börja. Olov Johansson på nyckelharpa, Roger Tallroth på 12-strängad gitarr och Mikael Marin på 5-strängad Viola. Det är grabbarna i VÄSEN som lagt världen för sina fötter med den folkmusik de skapar i samverkan med vänner och spelkamrater både i Sverige och ute i världen.
Hela huset fullt av spel
En spelmansstämma betyder spel överallt där spelmän kan finna plats. En buske och två spelmän, så där ser grunden ut för buskspel. Så var det på UKK där Ingemar och Britt Hansson upplevde och fotade.