Resa till Dalarna

Textstorlek:

I tidig morgon startade 47 medlemmar från SPF Sävaådalen sin tvådagarsresa till Dalarna med buss. Målet var Kalle Moraeus Tv – inspelning i Orsa.
Vid en plats som heter Rembo efter väg 70 stannade vi och det blev kaffe och smörgås varefter vi fortsatte till Leksand där vi besökte Jobs handtryckeri i Västanvik. Ett familjeföretag som startade 1944. Vi fick se hur det manuella handtrycket gick till. Inkvartering på hotell i Mora och så fotsatte färden till Orsa där vi åt middag på Orsa strandrestaurang.
Insläpp till Kalle Moraeus Tv – show gjordes en timma före showens början. I ett stort vitt tält på kalla plåtstolar tog vi plats. På varje plåtstol låg en ballong.
Så småningom tog en programledare upp sin stämma. Publiken skulle instrueras om hur den skulle agera före inspelningen. Det vill säga våra applåder, rop, viftning med ballonger, resning och sittning skulle spelas in före själva föreställningen.
Så var det dags för Kalle, han kom vandrande från stranden av sjön Siljan och in i tältet till bullrande musik. Välkomnandet skedde på ett tryggt och avspänt Dalmål.
En rad kända och okända artister framförde sina sånger framför kamerorna som skymde utsikten för en stor del av publiken. En av kamerorna var monterad på en lång stång som svängde upp och ner och fram och åter över artisterna.
Så var föreställningen slut och den tusenhövdade publiken trängde sig ut genom tältöppning stor som en ladugårdsdörr. Publik som försökte smita ut en annan väg, under en uppvikt del av tältet stoppades abrupt av personal och återförvisades till kön.
Väl ute gällde det snabbt att springa till toalettkön som snabbt blev lång beroende på de få toaletter som fanns tillgängliga.
Dag två besökte vi Zornmuseet och Zorngården i Mora. I museet var det utställning av Anders Zorns fantastiska målningar och akvareller. Under samma tak fanns också en annan utställning med Rembrandt etsningar.
På Zorngården guidades vi runt i makarna Zorns konstnärhem från sekelskiftet. Zorn köpte tomten 1886 och när makarna flyttade till Mora från Frankrike byggdes det nuvarande huset som stod färdigt 1910.
Ett stort sällskapsrum på övervåningen s.k. stora rummet var ganska iögonfallande med sin timmerkonstruktion. Takhöjden i rummet är nio meter. I bottenvåningen var det bl.a. köksutrymmen och gästrum. I övervåningen förutom stora rummet som var sällskapsrum fanns makarna Zorns sovrum och Emma Zorns bibliotek och gröna rummet.
Ytterliggare ett prakthus skulle vi besöka innan hemfärden. Munthes Hildasholm i Leksand. En byggnad vackert belägen vid Siljan intill Leksands kyrka. Gården uppfördes under åren 1910 och 11 av läkaren och författaren Axel Munthe. Skaparen av San Michele på Capri och drottning Viktorias livmedikus.
Hildasholm tjänade som sommarhus framförallt till hustrun Hilda som var engelska samt parets två söner.
Hemmet är kvar intakt med konst och konsthantverk av yppersta klass. Axel Munthe dog 1949 som hyresgäst på Stockholms slott och hustrun Hilda dog i Rom 1967. I eftermiddagssol stävade vi sedan hemåt igen med Bergsbrunna buss och kände vi nog alla, att det hade varit en väldigt trevlig och givande resa.

ALF HANSLÖF