Särvux blir Lärvux

För många ses namnbytet som något obetydligt men just begreppet särande kan hindra många elever i behov av utbildning att söka de kurser som finns att erbjuda, förklarar Mona Siösteen.
Textstorlek:

Fredagen 15 mars var det stor fest i Komvux lokaler på Korsängsgatan i Enköping. Då bytte nämligen Särvux namn till Lärvux. Elever, personal från habiliteringen och Komvux kontaktpolitiker var några av de som minglade runt i foajén innan det var dags för själva invigningsceremonin. Håkan Andersson, elev på Lärvux hälsade alla välkomna. Därefter höll Komvux rektor Mona Siösteen ett tal där hon gav en kort bakgrund till hur särskild utbildning för vuxna, sedan hösten 2011 kommit att tillhöra Komvux från att tidigare tillhört gymnasieskolan.
– Fokus ligger på lärande och inte på särande, förklarade Mona Siösteen innan hon tog saxen som Patrik Eriksson (elev) burit fram på silverbricka och klippte bandet till nya Lärvux. Skratt och applåder ljöd genom lokalen. Därefter var det dags för kaffe och den för dagen till ära specialbeställda Lärvuxtårtan.
Namnbytet har diskuterats länge och Särvuxpedagogernas riksorganisation har redan 2010 registrerat namnet Lärvux hos Patent och registerverket. För många ses namnbytet som något obetydligt men just begreppet särande kan hindra många elever i behov av utbildning att söka de kurser som finns att erbjuda, förklarar Mona Siösteen.
Lärvux är en del av den kommunala vuxenutbildningen. Där kan man studera på tränings- och grundsärskolenivå samt gymnasial nivå. Kurserna kan delas upp i delkurser så att de passar elevens individuella behov. Man kanske behöver extra kunskaper inom ett visst område för att klara sitt arbete bättre.