Tankar om Centerpartiets kommundagar

Monica Hallgren, ordförande Uppsala läns Centerkvinnor, fick en träff med Centerledaren Annie Lööf. Foto: Pressbild
Textstorlek:
Jag känner mig tacksam över möjligheten att delta under kommundagarna i Göteborg ihop med maken. Det är skönt och vilsamt att åka tåg, då jag både kan svara på mail och mobilsamtal.
Under sista delen av resan passar jag på att skriva en debattartikel om kvinnors hälsa – gifter i mensskydd och en enkel fråga till Kommunfullmäktige om livsmedelsupphandling med närliggande kommuner.
Vi anländer till Göteborg på torsdagskvällen då vi går och lyssnar på Ann-Christine Larsson Frickner som berättar om miljönätverket, nätverk, opinion och stöd i klimatkommunerna. Remissvar; omställning av transportsektorn till fossilfrihet, klimatpolitiskt ramverk för Sverige, Bonus-malus för nya lätta fordon och klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige. Därefter mingel med dryck och snittar tillsammans med 150 Centerkvinnor då Annie Lööf håller ett starkt, upplyftande tal till alla C-kvinnor.
Fredagen inleds med välkomsttal av partiordförande Annie Lööf. Därefter beger vi oss till seminariet ”En giftfri vardag” om ekodesign, att EUs kosmetikaförordning måste breddas, producentansvar och mikroplaster. Där får jag inspiration till ännu en enkel fråga till kommunfullmäktige om konstgräs-, granulat-, mikroplaster.
Dags för lunch och vi får trevligt lunchsällskap med Eskil Erlandsson. Därefter vidare till nytt seminarie ”Omsorg om de äldre”, mobil närvård – att gå från vård ”vid behov” till förutsägbarhet och därigenom möjlighet att planera resurser. ”Individen i fokus” till ”individens fokus” och gemensamt ansvar i praktiken utifrån individen. Samt inspiration om ny teknikutveckling. Fredagkvällen avslutas med en festmåltid, tal, sång, tävling, trevlig gemenskap och dans.
Lördag börjar vi med nytt seminarieval om ”Vägar och järnvägar” då maken håller plats till mig när jag blir fotad med Annie Lööf för en pressbild som kommer att skickas till mig inom ett par veckor.
Vi skyndar vidare till sista seminarie för dagen ”konsten att nå resultat” om lärarbrist och utbildning av undervisande assistent. Men har man ingen lärarlegitimation så får man inte sätta betyg. Det får man göra i samtal/samspråk med den legitimerade läraren som är handledare till den undervisande assistenten. Seminariet avslutas med tänkvärda ord -”du kan komma dit du vill om du sätter upp mål”. Alla elever kan nå nya mål och visst måste det vara häftigt att få vara en byggsten som är en viktig del i att bygga en förändring.
Jag har även förmånen att stråla samman med Fredrick Federley vår EU-parlamentariker innan alla närmare 800 C-medlemmar samlas för en kort kickoff. Tal av Anders W Jonsson får avsluta kommundagarna i Göteborg.
Stärkta i tanke och handling går vi till tåget och beger oss åter hem till Enköping.
Monica Hallgren,
ordförande
Uppsala läns Centerkvinnor