I valet och kvalet

Textstorlek:
Annons:

 

Tänk, vad många val vi hela tiden ställs inför, både i stort och smått. Bortsett från stora frågor som exempelvis vilken regering vi ska ha, tvingas vi dagligen att välja mellan både två och flera alternativ. Jag blir lätt yr när jag besöker stora köpcenter där en produkt kan finnas i 50 olika varianter och märken. Schampo finns exempelvis för alla hårkvaliteter och färger och även för hår man inte har men önskar att få. Det gäller att ha ett favoritmärke annars riskerar inköpen att ta onödigt lång tid. Numer är också förpackningar med schampo och balsam näst intill identiska, så det gäller att ha ögonen med sig.

Sedan kommer man till livsmedel och drycker av alla de slag, bland annat kaffe. Här har jag noterat att beskrivningen av kaffesorter är förvillande likt det som kännetecknar olika vinsorter. För att försvåra för en osäker kaffedrickare finns tillägg som exempelvis ”elegant och mjuk arom, smakrikt och balanserat, blommiga toner, mustigt, fylligt och fruktigt.”

Dock inte på ett och samma paket tack och lov.
Det räcker så bra ändå.

Men ibland vore det skönt om det helt enkelt bara fanns ett alternativ märkt med ”fantastiskt gott kaffe”. Nu försöker jag handla Kravmärkt så långt det är möjligt och då finns inte lika mycket att välja på.

När inköpen är avklarade gäller det att välja rätt kassa eller snarare kö, och det vet alla hur det är med den saken – det blir alltid fel.

Väl ute ur butiken är det bara att koppla på den Nobelprisade upptäckten av hjärnans eget gps-system. Detta för att hitta till bilen som ”någon” ofta flyttat till en annan plats än där man trodde sig ha parkerat.

På grund av allt detta föredrar jag att handla lokalt. Där hittar jag både varor och parkeringsplats utan problem.

Förutom våra dagliga val tillkommer val av mobiltelefoner, abonnemang, tv-kanaler, utbildningar, jobb – om man nu har möjlighet att välja vill säga. Sedan ska vi välja umgänge, bostad, tapeter, bil och så vidare. Det är inte konstigt att det blir fel ibland.

Något vi däremot inte kan välja eller påverka är väder och årstider. Men vi kan välja hur vi ska förhålla oss till detsamma.

Därför tänker jag njuta av höstens färger och lysa upp mörka höstkvällar med levande ljus.

Trevlig helg!

Annons: