Grattis Karlholm-Västland

Textstorlek:

Utmärkelsen Årets lokala utvecklingsgrupp går i år till Idé- och utvecklingsgruppen Karlholm-Västland, en förening med anor ända från tidigt 1990-tal. Utmärkelsen går till en grupp som på ett engagerat och framgångsrikt sätt arbetar för att hela bygden ska leva.

Annons:

 

Efter att ortens industrier Karlit AB och Kadax AB gick i konkurs 2012, tog Idé- och utvecklingsgruppen tag i saken och beslöt sig för att förändra Karlholm i grunden: från en industriort till en ort som är attraktiv för turist- och besöksnäring i ett projekt som går under namnet Vändpunkten.

I förändringen av orten har även ingått en omvandling av föreningen, som numera kallar sig Nya idé- och utvecklingsgruppen och som har börjat använda andra kanaler för att kommunicera, till exempel en aktiv facebookgrupp.

I motiveringen säger utmärkelsekommittén:

Idé- och utvecklingsgruppen i Karlholm-Västland förvandlar en kris till en möjlighet. Med tillförsikt och energi går gruppen in helhjärtat för att ge sitt samhälle en nystart. Med insikten om att kraften kommer från bygden själv och att bygdens utveckling ligger i invånarnas egna händer skapar gruppen entusiasm och framtidstro.

– Det här är bara början – vi lägger grunden till att ändra inriktning för orten. Vi har slitit hårt i ett år och det känns otroligt viktigt att visa att det lönar sig att kliva ner från läktaren. Vi inser att varje man och kvinna innehar en kraft, och kan man få dem att agera kan man komma väldigt långt, kommenterar en glad Per-Arne Juhlin som är suppleant i styrelsen för Idé- och utvecklingsgruppen.

Annons: