Låt jul och nyår bli gott även för hunden

Veterinär John-Filip Lundin tillsammans med Hundhjälpens Anna Londré, Johanna Strandh och Sara Ågren samt ett knippe hundar. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Stundande julhelg bjuder på många frestelser även för våra fyrfota familjemedlemmar.  Hundhjälpen i Uppland brukar svara på frågor i hundspalten och denna vecka ger de goda råd tillsammans med veterinärerna John-Filip Lundin och Johan Lindsjö.
– Choklad, vindruvor och vassa fläskben är en del av vad man ska se upp med, säger Johan Lindsjö.

Annons:

I och med veterinärkliniken, som öppnade i september, har Hundhjälpen samlat de flesta kompetenser i sin verksamhet och fyrfota gäster saknas inte.

Sara Ågren äger och driver hunddagiset, liksom pensionat, och under jul- och nyårshelgen tar hon med några av gästerna hem.

– Det blir nog tre-fyra hundar som får bo hos hos mig, säger Sara som bor i Björklinge och har två egna hundar plus en jämthund på halvtid.

En härlig hundjul med andra ord. Nu finns det ett och annat att tänka på inför helgerna då gotter och mat dukas upp. Choklad i alla former bör undvikas, och kakaohalten avgör hur giftigt det är, liksom mängd och hundens kroppsvikt.

Vindruvor och russin är annat som hunden kan bli sjuk av.

– Jag har varit med om en hund som fått magpumpas efter att ha ätit vindruvor, säger Johan Lindsjö.

– Tuggummi är annat som är farligt. De flesta sorter innehåller xylitol som fungerar som insulin på hundar. I värsta fall kan hunden hamna i koma och dö, säger John-Filip Lundin.

Tilläggas bör att det handlar om tuggummi direkt från paket, inte eventuellt tuggade och utspottade varianter.

Lök i alla former, både rå och tillagad, är giftigt för hunden liksom deg och vissa växter som julstjärnor exempelvis. Däremot innebär inte kaffebröd och kakor någon fara.

– Kaffebröd har ju andra nackdelar, men är inte giftigt för hundar, säger Johan Lindsjö.

Både katt- och hund- ägare bör också se upp med presentsnören och glitter som kan skada  tarmarna. Hundar kan tugga i sig eller svälja de mest märkliga saker, allt från mobiltelefoner till handdukar. Något som veterinär Johan har erfarenhet av.

– Jag hade faktiskt en hund som åt upp en frottéhandduk, men den kom ut på vanligt vis och jag fattar inte hur den kunde passera utan problem, säger han och fortsätter:

– Misstänker man att hunden fått i sig något olämpligt och har symptom  som exempelvis kräkningar och diarré är det alltid bäst att rådfråga  veterinär.

När julen är avklarad är det dags för nyår och fyrverkerier, något som innebär stort lidande för många hundar.

– Det kan gå att träna bort rädslan, men det tar tid och inför det här nyåret är det för sent, men det finns faktiskt hörselskydd för hundar, säger Johanna Strandh, verksamhetsansvarig för Hundhjälpen.

Bäst är att försöka hålla sig så långt bort som möjligt från smällare och fyrverkerier.

– Stoppa vadd i öronen på hunden, eller så kan man få lämpligt preparat utskrivet. Det finns även receptfria medel men det bör ges någon vecka innan fyrverkerierna kör igång, säger Johan Lindsjö.

Han och kollegan John-Filip Lundin kommer att finnas på plats hos Hundhjälpen ett par dagar i veckan.  Och alla sorters smådjur är välkomna.

– I början av nästa år drar vi igång landets första viktminskningsklinik för hundar, ungefär som Viktväktarna. Vi väger in och fokuserar på nytt område varje vecka, säger Johanna Strandh.

Kanske kan vara lämpligt med tanke på alla goda mathelger.

Annons: