Akut läge för mjölkbönder

Elin Torstensson är rädd att Arlas prissänkningar kommer att resultera i att det bara finns stora industrigårdar kvar. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Mjölkkrisen växer och är akut för landets mjölkbönder. Under sex månader har betalningen till mjölkbonden sjunkit med 27 procent och de senaste två åren har världsmarknadspriserna sjunkit med 60 procent. Landsbygds­minister Sven-Erik Bucht (S) har bjudit in till möte om den pågående krisen, men det krävs snabba åtgärder.
– Till slut finns bara stora industrigårdar kvar och jag anser att Arla bidrar till att landsbygden utarmas, säger Elin Torstensson, ekologisk mjölkbonde i Morkarla.

Annons:

I förra veckan bjöd Magnus Oscarsson (KD) in till ett seminarium i riksdagen för att uppmärksamma situationen för de svenska mjölkbönderna. Det blev ett välbesökt möte där även Elin Torstensson deltog.

Upplands Nyheter skrev om Elin i höstas då hon röt till om allt sämre mjölkpriser. Sedan dess har mjölkpriset sänkts ytterligare och läget är mer eller mindre katastrofalt för många mjölkproducenter.

– Mötet var bra och det var runt 120 mjölkbönder på plats, men nu krävs snabba åtgärder för kommer det ytterligare en sänkning är det kört, säger Elin.

Magnus Oscarsson (KD) vill tillsätta en mjölkkriskommission och i förra veckan aviserade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ett möte för representanter för mjölkbönder, banker och konsumenter för att gemensamt komma till rätta med den akuta bristen på lönsamhet för mjölkbönderna.

Elin Torstensson berättar att hon får 2,64 kronor per liter för mjölken och ett ekologiskt tillägg på 74 öre. Samtidigt vet hon att på andra mejerier är grundpriset 3,48 kronor och tillägget är 1,15.

– Men vad har jag för alternativ egentligen? Jag vill det här men har inget att komma med. Vad är mina 35 kor mot den som har 200 kor? Beteskraven försvinner, allt kommer att försvinna, säger Elin och fortsätter:

– Allt handlar bara om storskalighet och jag räknas inte, så känns det. I förlängningen kanske folk ratar Arla på grund av att de behandlar bönderna så illa.

Enligt Palle Borgström, ord-förande i LRF Mjölk, är det ändå hoppingivande att både regering och opposition förstår allvaret.

– Nu gäller det att insikten också leder till snabba  insatser om vi vill ha några mjölkbönder kvar, säger han i ett  pressmeddelande.

LRF  Mjölks åtgärdsprogram innehåller både  branschåtgärder och politiska   åtgärder. De viktigaste överhängande  politiska åtgärderna är att  införa  statliga lånegarantier för  mjölkföretag, göra det enklare för  bönderna  att ta hand om sina djur  på ett bra sätt, beskatta  lantbruksdiesel på  samma sätt som gruvdiesel  och att se till att EUs  kompensationsbidrag  snabbt kommer på plats.

– Om inget är gjort till nästa sänkning är det godnatt. Kanske ska jag nischa in mig på att bli en turistattraktion om tio år, säger Elin Torstensson.

Annons: