Ett roligt skidlopp där alla deltagare är vinnare

Tyra Larsson höll stilen i spåret som bjöd på bra glid.
Textstorlek:

Barnens Vasalopp genomförs runt om i länet och i söndags var turen kommen till elljusspåret i Heby. I strålande sol samlades barn i varierande åldrar tillsammans med föräldrar, mor- och farföräldrar för en skidtur i lagom takt.
– Vi har ett spår på 800 meter och den som vill får förstås åka flera varv, säger Karin Eriksson, ordförande i den lokala Korpen-föreningen som tillsammans med Heby AIF skidor stod som arrangör för dagen.

Annons:

Det var många små förmågor som passade på att testa glidet, och trots vissa svårigheter att hantera stavar och skidor syntes inga sura miner. Bland de 57 deltagarna fanns flera barn i två–tre-årsåldern och samtliga genomförde loppet från start till mål.

– Jag tror det här var jobbigare för mamma, säger en leende Jenny Larsson som agerade stöd åt sonen Rasmus 2,5 år.

Britt-Marie Jansson från Korpen höll i starten och såg till att alla kom iväg och Karin Eriksson var beredd i målgången med medalj och blåbärssoppa.

– Alla får nummerlappar, me-dalj och diplom och så blåbärssoppa till den som vill ha. Sen har vi elden igång för de som vill grilla korv, säger Karin som stod beredd med ett knippe guld-medaljer med blågult band.

En av deltagarna är Elliot Burwick, sju år, från Heby:

– Jag har nyss börjat åka skidor, och det är kul att ramla, men i dag klarade jag mig, säger han och tar emot medaljen för väl genomfört lopp.

Grillelden sprakar och doften av blåbärssoppa sprids över spåret där rödkindade barn stakar, kliver eller glider, mot en välförtjänt guldmedalj. Huvud-arrangörer för Barnens Vasalopp är Svenska Skidförbundet och Vasaloppet i sam-arbete med Ica, Vattenfall, Stadium och Sporrong. Tanken är att förskolor, skolor, föreningar, klubbar med flera arrangerar det som en rolig aktivitet med syfte att inspirera barn och lägga grunden till en hälsosam livsstil.

Annons: