Diagnoser och mod i vårmodet

Textstorlek:
Annons:

Att väntan på våren också innehåller en försmak av den alltid kommande sommartorkan i nyhetsflödet är allmänt känt. När Sverige tar semester få murvlar, reportrar och redaktörer gräva lite djupare för att hitta sina nyheter. Vi såg exempel på detta i påskhelgen som gick. Först lät radion meddela att barn som utsatts för passiv rökning löper tre gånger högre risk att drabbas av ADHD. Dagen efter får vi veta att barn födda sent på året löper samma risk och på ungefär samma nivå.

En backstusittare som lämnat sin barndom för mer än ett halvt sekel sedan kan då bibringas en viss oro eftersom han för sextio år sedan bland annat påstods vara ordblid, fylld av vidlyftiga fantasier och dessutom hade tydliga och självupplevda koncentrationssvårigheter som han kompenserades på ett utsökt och utstuderat sätt.

När läxan inte var läst kunde pojken erbjuda skolfröken att till exempel sjunga en sång i stället och det gick så pass bra att den lilla småskolans andra fröknar samlades utanför klassrumsdörren för att småfnissande lyssna till föreställningen och sångtexter som han absolut inte lärt sig i söndagsskolan.

Metoden fungerade inte på de något högre årskurserna men när nu orsakerna är klarlagda har gubben försonats med grabben. Född sent på året och sovrummet delat med en tolv år äldre bonus eller plastbror som sängrökte borta i sin hörna är saken klar. Den där cigarettglöden som rörde sig i mörkret har fortsatt att snurra som en eldfluga kring skallen på gubben och röken beblandade sig med rökgaser från kakelugnseldningen. Spjällen skulle skjutas tidigt för den goda värmens skull och lite pip i bröstet var bara helt normalt. På den tiden var ADHD inte uppfunnet.

En annan av vårens märkvärdighet är de käcka damerna som förklarar vårmodet i diverse soffprogram på tv:n. Dom påstår att i år är handväskorna små och det är mycket sjuttiotal och fransar som gäller. Vitt är också en färg som ÄR!

Hur kan dom veta det? Alltså vad som ÄR i vår när nu våren knappt har kommit. Dom enda som har makt och myndighet att bestämma sådant är väl dom som bestämmer vad som finnas att köpa i butiker och boutiquer.

Gubben betackar sig, skjuter spjället och är tacksam över att datummärkningen sträcker sig bortom sommarhalvåret med god marginal. Den som passerat modeindustrins ”bäst före” handlar mer en gärna second hand i första hand och köper vad som finns istället för det som är.

Det känns tryggast så.

Backis

Annons: