Midsommar och färsk potatis

Textstorlek:
Annons:

Svensk midsommar firas traditionsenligt med gummistövlar på fötterna. Så lär det bli innevarande år. Till råga på det eländet vill stugans ferrariröda gräsklippare till skillnad från andra mer traditionella firare inte tillgodogöra sig den vätska den erbjuds och den lilla trimmern för gräsmattans kanter har tappat tråden.

Om nu gräset är taggigt och bedrövligt är växtligheten i grusgången desto jämnare fördelat. Regnandet har till all lycka mjukat upp gruset en aning och ogräsbearbetningen underlättas där av.

Potatisen växer fint och inte minst i de två hinkar som stugfolkets hyresvärd lämnat instruktioner om handhavandet av. Man tar ett uppklippt mjölkpaket och häller lite jord i botten, lägger i en sättpotatis som också täcks med jord och paketet ställs i fönstret. När potatisen grott kupas den genom att mer jord fylls på eftersom. När paketet är fyllt och blasten nått en höjd av en decimeter klipps paketet upp helt och innehållet placeras i en hink och jord fylls på efterhand tills den är full.

Så har gjorts och nu blommar potatisen och lämnar säkert ett kok till vart hushåll. De vattensjuka extraprisknölarna för femtio öre per kilo får bli kvar i affären. Sillen ska inhandlas men potatis och gräslök är extremt närproducerat och konsumenterna tackar.

Förut ansågs frossandet på de små färskpotatisarna en aning omoraliskt och förslösande. Att skörda de små inte färdigt vuxna knölarna var varken rätt eller riktigt när man inte visste hur resten av årets skörd skulle te sig och att äta dem med smör var ju rena överdådet.

I Backstusittarns hemtrakter fick var och en en kaffekopp med salt och finklippt gräslök och en lite smörklick och så fylldes koppen på med en skvätt av det heta potatisvattnet och smöret smalt. Så fick man spets potatisbitar och doppa i koppen eftersom.

Anrättningen med den smörspetsade saltlaken kallades lakadopp eller picklaka. Man doppade eller pickade i koppen. På så sätt sparade man in lite smör som var nog så dyrbart att en del fick det bara på söndagar.

Nu ska en midsommarstång av ungefär ett kvastskafts höjd tillverkas. Prästkragar och akleja står i full blom och stugans veranda gör backstuparet oberoende av väder och vind om nu inte nordan slår till i all sin kraft.

Gubben gör väl åter igen ett allvarligt försök att hitta sju flickor att lägga under kudden för att kunna få drömma om de ljuvaste blommor man kan tänka sig. Det har aldrig lyckats men mor i stugan låter honom drömma fritt.

Det blir midsommar vad som än händer.

 

Backis

Annons: