Om begravningen dröjer

Nya levnadsmönster kan göra att det tar tid innan det blir begravning. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

​I Sverige säger lagen att avlidna ska begravas inom en månad efter döden. Det är dock rätt vanligt att man inte följer den lagen, att det tar längre tid innan begravningen hålls.

Annons:

Ibland drar begravningsförberedelserna ut på tiden. Numera lever man ofta aktiva liv och bor inte så sällan spridda över hela landet.

– Det är mycket som ska komma på plats innan det kan bli begravning, säger Anette Björlin Lundahl, begravningsentreprenör.

När man väl bestämt när begravningen ska ske, ska man kanske diskutera hur den ska vara, exempelvis om det ska vara en kremation. Bor man långt borta från den som gått bort kan det ta tid att lösa praktiska detaljer.

Man kan söka anstånd men det är mycket ovanligt att de beviljas. I praktiken händer sällan någonting om det drar ut på tiden. Enligt vad Länsposten erfar är det mycket ovanligt att anhöriga lagförs för att man inte begravt sina döda i laglig tid.

– Hanteringen när man söker anstånd tar tid. Ofta är den anhörige redan begravd när man får besked om huruvida man får anstånd.

När det gäller nya Svenskar hamnar saken i rakt motsatt läge. Vissa religioner, exempelvis Islam, säger att den döde ska begravas så fort döden konstaterats.

Muslimer förbereder inte begravningen och den döde särskilt mycket. I deras tro är ju döden början på något nytt. Bättre då att få anträda detta nya snabbt.

Där får man ofta kompromissa en del för att anpassa sig till hur det fungerar i Sverige.

– Då blir det istället tufft för oss i begravningsväsendet och myndigheterna att hinna med. Det finns ju rutiner som måste följas.

Henrik Östensson

Annons: