Stör inte björnen

Textstorlek:

En brunbjörn har sedan i torsdags synts på ett fält vid Torstuna kyrka, norr om Enköping.
– Människor bör hålla sig därifrån, säger Per Blomkvist på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Annons:
Många personer har de senaste dagarna tagit sig till platsen där björnen befinner sig. Länsstyrelsen uppmanar människor att inte störa björnen. Ett stort uppbåd nyfikna människor innebär en stress för björnen, särskilt när det pågår under en längre tid. Det kan göra att björnen till slut måste avlivas, då risken att den kan skada människor blir för stor.
– Även om björnen kan verka lugn så kan den plötsligt gå till attack. Det tar inte många sekunder för en björn att springa 100 meter. Björnen behöver lugn och ro och bör därför lämnas ifred, säger Per Blomkvist, naturbevakare på Länsstyrelsen i Uppsala län.
Björnar har ofta ett säkerhetsavstånd, som vi människor måste respektera. En viktig regel är att aldrig mata en björn.
De senaste tre åren har allt fler björnobservationer kommit in till Länsstyrelsen. Minst två björnar har övervintrat i länet den senaste vintern och en annan björn tågdödades utanför Tierp i våras. Sannolikt har också ett okänt antal individer rört sig i vårt län till och från.
Annons: