I Lagbo trivs åsnorna

”Åsnor älskar banan”, säger Ditte Hedman, medan Jazper, Lukaz och Sally väntar på sin ranson. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

ÖSTERVÅLA I Lagbo, Östervåla, ligger en liten gård vid vägs ände och här bor Ditte och Christer Hedman. På gården huserar även vårdhundar samt Lukaz, Jazper och Sally – en trio åsnor som har en stor plats i Dittes hjärta. ”Jag älskar åsnor, de är så trevliga och trogna”, säger Ditte Hedman.

Annons:

Ditte och Christer Hedman bodde i Bålsta när flytten gick till gården i Lagbo i maj förra året. Barnen är utflugna sen tidigare men både hundar och åsnor följde med i flytten.

Åsnorna vistas i stall och i hagar, men ibland får de ströva fritt på gården, särskilt Sally som är äldst och lever pensionärsliv.

– Sally är cirka 30–35 år, jag har inte haft henne från början så jag vet inte den exakta åldern. Hon har haft det tufft innan förra ägaren hjälpte henne till ett bättre liv, och sen tog jag över, säger Ditte Hedman.

Hon påpekar att den som funderar på att köpa en åsna bör tänka igenom vad det innebär, och aldrig köpa en åsna om man egentligen vill ha en häst.

– Många åsnor får byta ägare flera gånger, och det är inte bra, säger Ditte och bjuder Sally och de övriga åsnorna på favoritgodiset banan, som både är nyttigt och mättande.

Jazper, som är tre år, pockar också på uppmärksamhet liksom hans pappa Lukaz, som är 15 år.

På frågan hur åsneintresset uppstått blir svaret:

– Jag var på en husdjursmässa där det bland annat fanns åsnor, och jag blev helt såld.

På den tiden hade Ditte får som blivit angripna av hundar, och Ditte tänkte ha åsna som fårvakt. Det fungerade inte så bra, men åsnorna fyllde andra funktioner.

– Tidigare hade jag också ett socialt företag med djurskötsel och odling och där var åsnorna otroligt uppskattade.

Åsnor är duktiga dragdjur och de går också att rida på, men Dittes åsnor är bara runt 1,10 i mankhöjd och klarar bara en ryttare på max 50 kilo. Det finns många olika åsnor och de större klarar mer vikt. Ditte berättar att i Österrike finns det exempelvis en ridskola som enbart använder åsnor.

Nu är inte en åsna som en häst, men likt hästar är de flockdjur och åsnor och hästar funkar ofta bra tillsammans. Åsnor är också väldigt sociala och de vill gärna ha uppmärksamhet och bli ompysslade.

– En åsna säger inte ifrån på samma sätt som en häst, som är ett flyktdjur, och en åsna stänger av om det inte passar. Och uttrycket envis som åsna stämmer.

Ditte älskar att hålla på med åsnor och hon har tidigare haft en fransk åsna och ett tag hade hon även en mula. En mula är en korsning mellan ett häststo och en åsnehingst, medan en mulåsna är en korsning mellan ett åsnesto och hästhingst.

Enligt Svenska åsneföreningen finns det cirka 400-500 åsnor, samt ett fåtal mulor och mulåsnor, i Sverige. De flesta härstammar från importer i mitten av 1960-talet från bland annat Irland, Spanien, Frankrike, Korsika och Italien. På senare tid har en del åsnor importerats från Danmark och även några exemplar av den stora poitouåsnan från Frankrike.

Nu är det inte bara åsnor som har en stor plats hos makarna Hedman. Även hundar ingår i familjen och sedan fyra år tillbaka jobbar Ditte som vårdhundsförare där de egna hundarna är jobbarkompisar.

– Jag började med vårdhund inom hemtjänst och idag har jag tre vårdboenden som vi jobbar på. Nån gång har även åsnorna följt med till äldreomsorgen, och det har varit populärt, säger Ditte och tillägger:

– Min önskan är att kunna jobba med barn- och unga tillsammans med vårdhundar.

Jack och Charlie är i huvudsak border collie medan Mi-Lo är en mi-ki som är en ovanlig och liten hundras. Den är framavlad för att vara en lugn sällskapshund och är också en populär terapihund. Rasen introducerades i USA i slutet av 1980-talet och där finns det hundklubbar, men det är ingen registrerad ras.

Ditte Hedmans djur är även lite kändisar. Jack har varit med i en film där Gunilla Röör medverkade och Lukaz var med i kyrkans julspel på torget i Östervåla.

– Det var i samband med julmarknaden och det var många besökare som trängdes runt Lukaz som tog det hela med ro. Åsnor är fantastiska, säger Ditte och klappar om trevliga djuren.

Pälsen är tät, lurvig och otroligt mjuk och klappvänlig. Åsnor är som sagt bra dragdjur och när underlaget tillåter kan de användas till en slädfärd. För säkerhets skull bör dock bjällrorna testas på åsnan innan det bär iväg. En åsna kan nämligen springa väldigt fort, särskilt hemåt.

Promenader och att hoppa över hinder är annat som en åsna kan tycka om.

Framför allt vill de bli ompysslade, aktiverade och umgås med sin ägare. Precis som åsnorna i Lagbo.

Annons: