Laddat för Knutmasso

Ulf Waltersson, eldsjäl och ordförande i Gimo IF, är redo inför onsdagens Knutmassodans i Ladan vid Idrotts­gården. Danshaket skymtar i bakgrunden. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

GIMO Det vankas karnevalsyra och folkfest i Gimo. I morgon, onsdag, går ortsborna man ur huse för att – med eller utan mask – fira Knutmasso längs Bruksgatan. Kvällens dans arrangeras traditionsenligt av Gimo IF på Idrottsgården.

Annons:

Förberedelserna har pågått i månader och nu är det dags. På tjugondag jul, den 13 januari, hålls den årliga Knutmassokarnevalen i Gimo. Det är dagen då Bruksgatan förvandlas till paradgata och fylls med ekipage och människor utklädda med egenhändigt skapade masker. Här kommer att vimla av allt från kändisar och politiker till historiska och fiktiva figurer. Dagen innebär lika mycket fest och spektakel som tävling och prestige. Vem tar hem segern 2016?

Det är allmänt känt att Knutmassofirandet är en spontan tillställning, som reder sig själv och saknar arrangör. En värd har däremot den sedvanliga dansen på Idrottsgården som drar igång senare på kvällen.

– Efter karnevalen kommer folk till dansen, det är tradition. Och de flesta är utklädda, förklarar Ulf Waltersson, ordförande i arrangerande Gimo IF.

Vad han vet har dansen varit en del av festligheterna sedan lång tid tillbaka och med all säkerhet från slutet av 1960-talet, när han själv flyttade till orten.

– Då var det dans både här i Ladan (Idrottsgården) och i Folket hus, minns Ulf.

Han berättar vidare att en dj, Templar Z, kommer att ansvara för musikunderhållningen på årets Knutmassodans, som har en trogen publik.

– Det är stadigt mellan 350 och 400 personer som brukar komma. Senast det var på en lördag hade vi 780 betalande. Vinsten går till föreningen.

Klockan elva ställer sig Ulf på scenen för att presentera vinnarna för bästa utklädnad. En handplockad och hemlig jury på 25 personer går runt och studerar ekipagen på gatan för att sedan utse sex pristagare. Tävlingsbidraget som får högst poäng tilldelas 5 000 kronor.

På eftermiddagen välkomnar Gimo IF och utvecklingsgruppen i Gimo de yngre ortsinvånarna till Barnens Knut på torget. Programmet innehåller dans runt granen, tomtebesök och prisutdelning för alla som klär ut sig.

– Vi är många som hjälps åt för att det ska bli något. Men numera rullar det på ganska smidigt, mycket går på rutin, menar Ulf, som ser fram emot högtiden med stort H.

Evenemanget lockar omkring 4 000–5 000 besökare varje år och frågan är om man på någon annan plats i Sverige firar Knutmasso med samma inlevelse och styrka som i Gimo.

– Inte vad jag vet, säger Ulf Waltersson, som lämnar ordförandeposten på årsmötet i mars.

Annons: