Ålandshav tur och retur

Textstorlek:
Annons:

Av diverse olika anledningar har gubben i stugan nästintill fått klippkort på Ålandsfärjorna. Backstuparets hyresvärd har drabbats av lite äventyrslust och både den röda och den vita båten har således provåkts av de båda herrarna som var för sig har uppnått åldern plus och sammantaget plus plus.

Osökt har gubben från stugan sett vissa likheter med de två brittiska herrarna i den gamla tv-serien Muppet show. Dom två som satt på läktaren och tittade ner på miss Piggy´s uppträdande på scenen.

Vid ett tillfälle satt bonde och backstusittare och tittade ner över ett dansgolv där ett sällskap damer som nyligen genomgått kursmoment 1A i linedans visade vad dom kunde. Det var inte mycket men bättre än miss Piggy.

Annars har resorna följt samma mönster och koncept oberoende av färg på båten. Räckmacka ut och buffé hem.

Däremellan en relativt lugn tillvaro med betraktande av havets vågor, himlens måsar och medpassagerarnas göranden och låtande varvat med något besök i taxfreeshopen.

Att ålänningarna har lyckats behålla sin taxfree trots motstånd från EU är imponerande.

Bufféerna motsvarar ändå inte helt det som serverades ombord på finlandsbåtarna och på vita manglade linnedukar och med dito servetter när gubben i stugan var ung. Då hette fartygen Wellamo, Aalotar och Bore III.

Buffén hette smörgåsbord och den gravade laxen serverades i tunt längs med skurna filéer och inte huggna tvärt av. Det fanns fullständiga bestick på varje uppläggnings fat; både sked och gaffel.

Man skulle kunna lyfta över delikatesserna hela och man slapp slita den sönder och samman med en enda gaffel.

Om kvällen blev det dans till levande orkester och gubben som då var grabb fick lära sig den finska nationaldansen som kallades Himotango korva suusa.

Fritt översatt betyder det ungefär Lidelsetango med örat i munnen. Man bjuder upp och kopplar dansgreppet på såvis att damen får näsan i herrns armhåla och hålls kvar där till hon fått något som liknar en lätt narkos. Då sänker han handen och lyfter upp hennes rumpa en aning samtidigt som man biter henne lätt i örat och så åker man iväg i dansens virvlar mot en i vart fall tänkt skimrande blå horisont.

Numera sitter gubbarna och titta på linedans medan tankarna irrar mot oändligheten.

Backis

Annons: