”Det är kul att få vara en del av det här”

Från vänster; Anneli Järnskog-Skogman, Sofie Svanholm, Sara Thedvall och Matilda Bohlin, har hämtat inspiration från filmen The lobster. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:
Annons:

UPPSALA Det har byggts och limmats flitigt uppe vid Ångströmslaboratoriet den senaste veckan. Målet för de omkring 500 byggarna har varit att få till åkdugliga flottar till årets forsränning. I morgon valborg blir det åka av.

– Vi är livrädda, säger Fanny Wallin med ett lätt hysteriskt skratt samtidigt som hon doppar penseln i färgburken.

Bredvid står Amanda Möller-Berg och nickar instämmande.

– Vi tänker sitta så långt bak som möjligt i flotten. Och jag hoppas vi klarar fallen.

Tjejerna ska åka forsränningen för första gången och med sig på färden har de Tiemo Schramm och Simon Fröjd, även de debutanter. Ingen i kvartetten har upplevt rännet live, ens från sidan.

– Men vi har studerat klipp på youtube och sett hur det går till, försäkrar Fanny Wallin.

Bygget har gått enligt planerna, det vill säga i rasande fart. Allt för att studierna inte ska bli lidande.

– Det är en tacobåt, vi hade ingen bättre idé. Men den är bra förstärkt, så vi tror att den kommer att hålla. Den är mer funktionell än snygg, kan man nog lugnt säga, konstaterar Amanda Möller-Berg.

Team tacos båt är en av 120 kreativa cellplastbyggen som har skapats på grönområdet vid Ångströmslaboratoriet under Forsfestivalen, som har pågått den senaste veckan. Festivalen såväl som forsränningen anordnas av Uppsala teknolog- och naturvetarkår. I arrangörsstaben på 20-talet personer hittar vi bland andra Amanda Karlsson, som är uppvuxen i Hökhuvud där föräldrahemmet finns.

Amanda flyttade till Uppsala 2011 för att studera vidare och går nu näst sista året på civilingenjörsprogrammet i miljö- och vattenteknik.

– Det här är årets höjdpunkt! Jag ingår i gruppen som jobbar med sponsring och marknadsföring, berättar Amanda, som själv utmanade Fyrisåns forsande krafter och strömmande virvlar för två år sedan.

En minnesvärd tripp som dock avslutades med bad i iskallt vatten.

– Vår flotte vällte i det sista fallet, Islandsfallet. Men det var kul ändå och häftigt att vara i centrum för alla tusentals människor som stod och kollade längs ån.

För att delta i forsränningen måste varje ”rännare” läsa igenom och underteckna ett reglemente, ett åtta sidor långt dokument fyllt med instruktioner och förbud. En säkerhetsåtgärd som följs av flera.

För att stärka forsrännarnas säkerhet finns också ett dykarlag på plats och bevakar fallen.

– Det finns även krav på säkerhetsutrutning för alla som åker, de måste ha våtdräkt, skor och hjälm, säger Amanda, som inte har fått så många timmars sömn på sistone.

Förberedelserna har tagit både tid och kraft, samtidigt som hon har försökt sköta studierna vid sidan om. Det har gått sådär, medger hon.

– Vi håller på med ett grupparbete och jag har gjort en deal med övriga i gruppen att de jobbar mer nu så tar jag mer senare. Jag har väl snittat fem timmars sömn per natt den senaste veckan, gissar Amanda.

Trötthetssymptomen får hon ignorera ett par dagar till. För på lördag når festivalyran sin kulmen. I arla morgonstund är det samling vid Eddaspången, för frukost och uppvärmning. Starten går klockan 10 och därefter släpps farkosterna iväg med en minuts mellanrum.

– Färden tar en halvtimme ungefär och vid målgången tar vi hand om flottarna, som sågas itu och slängs.

På kvällen bjuder arrangörerna traditionsenligt in sina anhöriga till middag i kårhuset. Första maj är vikt till städning.

– Efter det tänker jag sova ut ett tag, säger Amanda och ler.

FAKTA
Forsränningen i Uppsala 

Uppsala teknolog- och naturvetarkår, UTN, arrangerar forsränningen, som har sitt ursprung från en vadslagning mellan två studenter under valborg 1975. 120 flottar med sammanlagt cirka 500 rännare ombord tar sig an åns forsar, från starten vid Eddaspången och ner till Stadsträdgården. Rektorns pris delas ut till den snyggaste flotten.

Källa: UTN

Annons: