Ideella krafter bjuder in till musikfest i bygden

Camilla Widell och Ingemar Gustavsson ser fram mot välbesökta musikarrangemang vid Långsjön i Björklinge. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:
Annons:

Björklinge I Björklinge slår ideella krafter an en ton och lyfter musiklivet i bygden. Det har Ingemar Gustavsson och den nystartade och ideella föreningen Musik vid Långsjön sett till.

– Vi kommer att arrangera fyra musikkvällar vid Sandvikens badplats i Björklinge med start 25 maj. Det blir en familjefest som förenar alla generationer, och det är fri entré, säger Ingemar Gustavsson.

Föreningens syfte är att främja musik- och kulturlivet i och kring Björklinge.

– Jag och Helena, min fru, har pratat om vilken fantastisk sjö vi har. Det är alltid folk och aktivitet där och tanken på att spela och sjunga vid sjön har funnits länge.

I år skulle det bli av och Ingemar Gustavsson slängde ut en fråga på facebook för att kolla intresset. Och musik och sångkraft liksom intresset för den nybildade föreningen saknades inte.

– På en vecka hade 200 personer anslutit sig på intressesidan, och en mindre del av dem är nu aktiva i föreningen.

En av dessa är Camilla Widell, sångerska och sångpedagog, som bidrar till såväl musikkvällar som till andra musikarrangemang.

– Jag tänker starta både barn- och vuxenkörer till hösten, och det är många som vill vara med. Men nu ser jag fram mot sommarens musikkvällar, säger hon.

Ingemar berättar att tanken med Musik vid Långsjöng var att lyfta fram andra som vill sjunga och spela. Han blev dock övertalad att han också måste medverka. Ingemar är främst vokalist, behärskar flera instrument och har en egen liten studio hemma i bostaden.

Han tonar dock ner sin egen medverkan och pratar istället entusiastiskt om vilken musikalisk bredd de fått ihop.

– Vi har flera lokala band och artister, både kända och mindre kända, och vi har till och med en blåssektion. Jag har även försökt fått tag på persiska musiker utan framgång, men det kommer att bli fler tillfällen.

Första programkvällen i maj inleds med visor och folkmusik och i augusti blir det fartfylld final med bland annat jazz och hårdrock.

Samtliga program innehåller också allsång, parkour-uppvisning och prova-på-aktiviteter, dans, teater för barn med mera.

– Det här genomförs på onsdagar med start klockan 18 med aktiviteter för barn och unga. Sen rullar det på med allsång och artister och vi har tillstånd fram till klockan 22, säger Ingemar Gustavsson och tillägger att de har stöd av hembygdsföreningen, Lions, Svenska kyrkan med flera.

Även om det mesta sköts ideellt blir det kringkostnader och privata företag sponsrar en del. Föreningen försöker också samla in gåvor och har ett speciellt swish-nummer där den som vill kan bidra.

– Vi behöver också fler frivilliga som kan hjälpa till att bära utrustning. Alla som kan är välkomna att hjälpa till, säger Ingemar och tillägger att de även har funktionärer som kommer att hålla koll på området.

I maj och juni genomförs programmet under tak på restaurangbyggnaden, med strand och grönområden som publikplats. De två sista programkvällarna,
i juli och augusti, kommer professionella scenbyggare att bygga upp en scen.

– Vi har också hjälp med ljud och ljus som sköts av kunnigt folk.

Ingemar Gustavsson hoppas det blir en kanonsommar och ger löfte om att musikkvällarna blir årligt återkommande.

– Det här går att utveckla hur långt som helst, säger han och ler.

– Det tror jag med, men utan Ingemar och Helena hade det aldrig blivit av, tillägger Camilla Westin.

 

Annons: