Ulligt sällskap släpps ut på sommarbete

Söndagens fårsläpp blir det sista i karriären för Jan Cederholm, som ska avveckla fårverksamheten. Här i samspråk med baggen i besättningen. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:
Annons:

Danmarks-Hammarby Kosläpp i all ära, men att släppa ut fårbesättningen på sommarbete kan vara en minst lika underhållande tillställning. Om än lite mindre fartfylld.
Det intygar Jan Cederholm, som håller i fårsläppet vid Linnés Hammarby på söndag.

Kosläppen duggar tätt så här års och publiken strömmar till. De lantliga skådespelen lockar hundratusentals besökare till gårdar runt om i Sverige.

Att släppa ut fåren på grönbete är en mer sällsynt företeelse, i alla fall om man ser till Uppsala län. Men så blir det inte heller samma effekt som när man släpper ut korna i det fria efter en lång vinter, konstaterar fårägare Jan Cederholm.

– Fåren är inte inne på samma sätt, utan är ute stora delar av året, berättar han när vi träffas på bondgården i Funbo-Bodarna där hans får och hästar vistas vintertid.

Sedan 2007 sköter Jan Cederholm den omgivande jordbruksmarken i kulturreservatet Linnés Hammarby åt länsstyrelsen. Uppdraget innebär allt från vårsådd och slåtter till spannmålsskörd på hösten. Djuren i hagarna bidrar till att hålla markerna öppna, och ju fler djurarter desto bättre.

Hammarbydagen är ett årligt evenemang som hålls vid gården Hammarby, Carl von Linnés sommarbostad under den senare hälften av 1700-talet. En av arrangörerna för dagen är Sällskapet Linnés Hammarby, där Jan Cederholm har suttit i styrelsen.

Det var inför förra årets planerande som idén väcktes.

– Kan man ha kosläpp, kan man väl ha fårsläpp också, tyckte han och dryftade tanken på ett av sällskapets möten.

Responsen var positiv och en nytt programinslag spikades. Premiärsläppet i fjol drog gamla som unga åskådare.

På söndag den 15 maj är det dags igen. Klockan 12 låter Jan Cederholm sina tackor och lamm, sammanlagt ett 60-tal djur av lantrasen Gotlandsfår, springa ut på de gräsrika ängarna.

– Visst reagerar de när man flyttar dem. Det blir ett springande och bräkande innan lammen har hittat rätt på sina mammor.

Under Hammarbydagen finns även möjlighet att följa med på historiska och botaniska vandringar bland vårens växter och i 1700-talets jordbrukslandskap. Nytt för i år är att Hemslöjdskonsulenterna i Uppsala län är på plats och erbjuder prova på slöjd. Det är en av flera aktiviteter som man hoppas ska locka barnfamiljer på söndag.

– Vi kommer också som vanligt att ha utlåning av barnkläder från 1700-talet, tipsar Eeva Ingelög Lakomaa, ordförande i vänföreningen Sällskapet Linnés Hammarby.

Syftet med dagen är just det, menar hon, att få ut allmänheten till kulturreservatet strax utanför Uppsala.

– Vi vill att besökare kommer hit och upplever Linnés tre riken; djur, växter och sten, säger Eeva Ingelög Lakomaa, och berättar att föreningen även ordnar sommarslåtter i juli, marknad i augusti och äppeldagar i september.

I Funbo-Bodarna går ett ulligt sällskap och längtar efter frodigare gräs. Om ett par dagar är deras väntan över när transportvagnen förflyttar dem till grönare beteshagar. För Jan Cederholm blir det sista sommaren med såväl fårgänget som lantbrukssysslorna.

Han är på gång att avveckla fårverksamheten och lämnar även skötseln av marken runt Linnés Hammarby.

– Men några hästar ska jag ha kvar, säger lantmästaren, som är uppvuxen på en bondgård, har varit mjölkbonde i många år och som arbetade som förvaltare på SLU från mitten av 1990-talet och fram till 2007.

 

Annons: