Alms gårdsmuseum har fått nytt liv

Bygdegårdsföreningens Torvald Augustson, till vänster, och Håkan Ohlsson är två av eldsjälarna bakom museiprojektet.
Textstorlek:
Annons:

Ekeby/Alunda En donation i form av ett museum har sysselsatt Ekeby bygdegårdsförening de senaste månaderna. Efter många ideella arbetstimmar har medlemmarna förvandlat den gamla bagar- och tvättstugan intill kyrkan till ett bygdemuseum. Invigningen är avklarad och nu återstår bara en del småfix och dokumentation av föremål. 

Lantbrukarparet Sture Alm och hans fru Inga i Ovanby, Ekeby, hade ett gemensamt intresse i att bevara gamla saker.

De for runt på auktioner i trakten och samlade på sig grejor, som till slut fyllde ett uthus på tomten. I deras gårdsmuseum samsades allt från jordbruksredskap och husgeråd till linverktyg och skomakarprylar om utrymmet.

Föremål som främst brukades kring sekelskiftet 1800-1900-talet.

– Det är mitt föräldrahem så mycket fanns redan. Vi kompletterade med egna saker, säger Inga Alm, och berättar att de började bygga upp museet på 1960-talet.

Innan maken Sture Alm gick bort 2012 erbjöd han Ekeby bygdegårdsförening att hitta en ny lokal och förvalta samlingen. Men det var först ett par år senare när Inga med familj donerade gårdsmuseet som projektet tog fart.

Föreningen hade sett ut kyrkans gamla bagar- och tvättstugan intill kyrkogården, som de trodde skulle bli perfekt för ändamålet. Man frågade församlingen, som gav ett positivt svar.

– Vi tecknade ett nyttjanderättsavtal, som vi är väldigt glada för, säger en nöjd ordförande i bygdegårdsföreningen, Håkan Ohlsson.

Förra hösten inleddes så arbetet med att röja och renovera byggnaden med anor från sent 1800-tal. Bland annat lades taket om och målning var nödvändig såväl ute som inne.

I mars tog jobbet vid där man slutat före vintern. Ny el drogs och antikviteterna flyttades från Ovanby till de rustade lokalerna.

– Vi var väl ett tiotal daglediga, eller pensionärer om man så vill, som gjorde grovjobbet. Många ideella arbetstimmar har lagts ner, konstaterar Håkan Ohlsson, medan han visar runt i det nygamla museet, som invigdes för några veckor sedan.

Vi går från slagor och dynggrepar till rävsaxar och ljuster, stannar upp vid avdelningen för husgeråd där ostformar, mjölkkärnare och antika våffeljärn har sin givna plats.

Turen fortsätter in i ”snickarboden” där hyvlar, vinkelhakar och andra verktyg hänger prydligt på rad på väggen.

– Det har gått vilda diskussioner om vad saker och ting är, säger Håkan Ohlsson, och berättar att höstens projekt blir att dokumentera och lägga upp en databas.

– Vi vill ha namnen på föremålen och vad de användes till. Dels för vår egen skull, dels för besökare och för framtida generationer.

En del av jobbet överlåter de till Inga Alm, som har koll på de flesta av museets prylar.

I helgen var en grupp från Morkarla bygdegårdsförening på besök och fick en guidad visning av museet.  Till hösten räknar man med fler bokningar.

– Vi kan utveckla det här, det gäller bara att hitta formen. Vi börjar med att ta emot grupper, så får vi se framöver. På Ekebydagen den 1 september kommer vi att ha öppet för allmänheten, tipsar Håkan Ohlsson.

Engagerad i flytten har även Torvald Augustson från bygdegårdsföreningen varit.

Han tror att museet kommer att betyda mycket för folket i trakten.

– Allt man gör i bygden ger sammanhållning och skapar gemenskap. Det här blir en mötesplats och utflyktsmål för pensionärer, skola och LRF-avdelningar.

 

Annons: