Tillsammans fixar de världens bästa sommarlov

Bollekar är populärt bland barnen som går på sommarlovsaktiviteter i Gimo pastorats regi. Från vänster; Tuva, Tilly, Alma, Isac, Kevin och Kasper provar den nya fotbollsattraktionen, som får högt betyg av deltagarna. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:
Annons:

GIMO Under de tre inledande sommarlovsveckorna är barn mellan sex och elva år välkomna till Kyrkans hus i Gimo. Här kan de roa sig med pyssel, bollspel, vattenlek, tv-spelsturnering och annat skoj medan mamma och pappa är på jobbet.

Efter lunchen, som i dag bestod av korv med mos, väljer många av tjejerna att vara kvar inne. Detta trots att solen strålar och det bjuds på sommarvärme utanför fönstret. De sitter vid ett långbord med blickarna neråt och pärlar så att fingrarna glöder.

Dagens största pärlplatta gör Tilja, åtta år. Storbritanniens flagga utgör motivet.

– Jag valde den för att jag gillar kryss och tycker att deras flagga är fin. Sen pratar jag engelska också, vi lär oss det i skolan, säger Tilja, som har lagt några timmars arbete på konstverket.

Vid strykbrädan står församlingsassistent Sandra Käll och stryker pärlfigurer på löpande band.

– Vi lägger pärlplattor varje dag, mest tjejerna. De hittar motiv på sina mobiler, säger Sandra Käll, som håller i lovaktiviteterna tillsammans med tre andra ledare.

Under tre veckor erbjuder Gimo pastorat program och sällskap för unga från sex till elva år. Barn som kanske annars är ensamma hemma när föräldrarna jobbar. Det är ingen föranmälan, så ledarna vet aldrig hur många som dyker upp från dag till dag.

– Det varierar, men den första veckan har det varit 15-20 barn här varje dag, säger Sandra Käll, som även får tjänstgöra som lunchkock eftersom husmor i huset är sjukskriven.

Hon gissar att det är drygt tio år nu som lovkul har ordnats i Kyrkans hus. Och då inte bara på sommarlovet, utan även när det är sport-, påsk- och höstlov.

Annars råder lugnet i kyrkans lokaler den här allra ljusaste tiden på året.

Gudstjänsterna rullar på som vanligt medan övriga verksamheter har gjort uppehåll för att återvända till terminsstarten i höst.

– Det är fokus på barnen nu i tre veckor, säger Sandra Käll, och ställer strykjärnet åt sidan.

Klockan är två och det är dags att säga tack och hej för i dag. Loväventyret, det fortsätter i morgon.

 

Annons: