Evenemang 19–25 augusti

Textstorlek:
Annons:

Uppsala

Sångerskan Lisa Nilsson ger konsert i Parksnäckan, Stadsträdgården, i kväll fredag kl. 19.

Jontez spelar upp till dans på Liljekonvaljeholmen i kväll fredag kl. 21-01.

Marknad med byggnadsvård – nya och traditionella material och metoder i Äppellunden, Hagby, Vänge, lördag och söndag kl. 12-23. Kulturhantverkare, skinnhantverk, lokala matproducenter, mat- och fikaservering. Aktiviteter och prova på, bland annat lerhusbygge och marmoreringsmålning. Även musikfestival med kända och mindre kända artister.

Gudstjänst i Faringe kyrka på söndag kl. 11.

Söndagsöppet i Ekeby by, Vänge, på söndag kl. 12-16. Besök den 200-åriga väderkvarnen, Karlssongårdens kök, uthus och museum, som håller öppet varje söndag fram till september.

Hantverksdag och konstutställning på Kvarnbo kvarn vid Hågaån på söndag kl. 13-16. Konstnären Anette Wixner visar sin konst och berättar om sin verksamhet. Besökare kan prova på enkelt hantverk som luffarslöjd och att spinna.

Arkitektur är temat för barn- och familjevisningen på Disagården på söndag kl. 13. Med hjälp av våra olika sinnen undersöker vi husens material, färger och former. Byggnadsantikvarie Ulrika Sahlsten medverkar.

Tisdá i Viksta. Samtal, handarbete, bara vara. Kyrkan öppen varje tisdag kl. 11-15. Middagsbön kl. 12.

Tisdagskvällar kl. 18-21 vid Ulva kvarn samlas ägare till äldre fordon och andra intresserade för att umgås och beundra varandras bilar/Mc/mopeder.

På domkyrkans sommarutställning visas litografier, skulpturer och texter av Erik Wennerstrand.

Botaniskt måleri av Margaretha Bååth visas på Linnés Hammarby i sommar. Utställningen Herbationes Upsalienses – Linnés blomstervandringar – visar botaniska illustrationer av uppländska växter tillsammans med unika Linné-texter.

Knivsta

Fredagar innebär bingospel i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Friluftsgudstjänst vid Väsby kvarn i Lagga på lördag kl. 10. Lagga spelmän medverkar.

Musik i sommarkväll i Husby-Långhundra kyrka på lördag kl. 18. Gunnar Klum, sång, och Mats Jansson, piano, presenterar vackra och själfulla sånger från klassiska musikens romatiska period

Heby

Karnevalen i Heby drar igång i dag fredag och avslutas i morgon lördag. I dag kan man bland annat beskåda fina åkdon när Restless Cruisers ställer upp sina bilar bakom Coop och se lådbilsrace på torget blir det kl. 17. På programmet även ponnyridning, tivoli, karnevalståg, marknadsstånd, öltält med mera. Heby AIF:s fotbollsherrar möter Gimo IF hemma på Tegelvallen lördag kl. 13.

Musikgudstjänst i Huddunge kyrka på söndag kl. 18. Konsert med Duk-Kyung Chang, piano.

Enköping/Håbo

Trevliga lördagar i Kaser´n, Kung-Husby. Hämta inspiration i den blommande trädgården, orangeriet och i butiken, där hantverk, gammalt och nytt finns till försäljning. Kaffe och hembakat serveras och dragspelsmusik utlovas. Öppet kl. 12-16.

Uppsala Kammarsolister ger konsert på Skokloster slott i morgon lördag kl. 16. Boccherini och Stenhammar på programmet.

Music for a while. Gunilla Franklin, sång, och Ivan Renliden, piano, ger konsert Häggeby kyrka, Håbo, på söndag kl. 18. Andakt.

Onsdagskväll på Sommarro i Bredsand bjuder denna vecka på underhållning med Protonerna kl. 18. Kaffeservering. Handikapprörelsen i samverkan med ABF arrangerar. Blå tåget avgår från Kryddgården kl. 17.

Porslin på Grönsöö är årets temautställning på Grönsöö slott, där keramik är den övergripande termen för föremålen som ställs ut. Här visas även ”Matart” – nonfigurativa bilder av mat av fotograf Jan Gustafsson.

Utställningen En tillbakablick på samtiden med fotografier av Bizz Sjöblom visas på Enköpings museum i sommar. Här tydliggörs skillnaderna mellan dagens stad och dåtidens, mellan vår tids Enköpingsbor och sekelskiftets.

Två mästare och en gesäll. Tim Mårtensson, kostymör och nordens ende plymmakare, ställer tillsammans med Kristina Makroff, med mästarbrev i dam och klänningsskrädderi , och Clara Jängnemyr, lärling hos Kristina Makroff med inriktning kostymör, ut på Alsta trädgårdar i Örsundsbro. Utställningen pågår fram till den 25 september.

Tierp/Älvkarleby

Den glade Bach! Bengt Tribukait ger konsert på Cahmanorgeln i Lövstabruks kyrka i dag fredag kl. 15.

Ringmärkning av fåglar vid Örbyhus slott i morgon lördag kl. 7. Samling på parkeringen. Oxängens ringmärkargrupp guidar.

Marma flottarkoja. Visning och turer med Flottarbåten Stora på söndag kl. 11-15.

Dave Edmunds spelar på Turisthotellet i Älvkarleby på måndag kl. 19.

Öppet i Barnens bruk i Lövstabruk hela sommaren. Kul för barn med Sven Nordqvists och Leif Högströms spännande lekhus med mycket att upptäcka och klättra i. Utomhus finns insektsjakt, “Fjärilshus” och liten minigolfbana. Öppet dagligen kl. 11-17.

Berättarkväll på Tobo bruksmuseum, i Gamla Folkets hus, på torsdag kl. 19. Ove Rundlöf berättar om radio och tv under Monarkepoken i Tobo. Se även ”Oves hörna” med teknik från radiotillverkningen och årets temautställning Tobos rallykungar. Sommaröppet söndagar kl. 11-16.

49 barns around Tierp. Konstnären Pavel Matveyev visar en bildserie ur ett fotoprojekt kring lador runtom i kommunen på biblioteket i Tierp. Utställningen pågår fram till den 27 augusti.

Östhammar

Premiär för Olandsbondens marknad  i Alunda i dag fredag kl. 14-17. Försäljning av honung, ägg, kött, grönsaker, råmjölk, bröd med mera.

Fynda allt mellan himmel och jord på Roslagens största drive-in-loppis, Bakluckan, i Norrskedika i morgon lördag kl. 10-14.

Elvisjö loppisen, 16 km norr om Östhammar, håller öppet lördag kl. 10-16 och söndag kl. 10-15 hela sommaren. Gammalt och nytt till försäljning.

Lär dig mer om energi i experimentverkstaden i Forsmark. Testa spännande experiment, klurigheter och andra roliga saker. Öppet dagligen kl. 11-16. Shower kl. 12 och 14.

Söndagsmässa i Hargs kyrka på söndag kl. 11.

Mässa i Gräsö kyrka på söndag kl. 11. Kaffe på kyrkbacken.

Taizémässa i Östhammars kyrka på söndag kl. 18.

En samling glasplåtsnegativ och originalfotografier från sekelskiftet 1800-1900 har fått nytt liv med modern digital teknik. I sommar visas ett urval av bilderna av fotograf C.G. Kahl på Öregrunds bibliotek igen. Följ med på en fotografisk vandring i Öregrund i badortstid.

Gudrun Sjödén – 40 år av inspiration visas i Ånghammaren i Österbybruk fram till den 28 augusti. Utställningen fokuserar på klädskaparens design och formspråk med Norden och världen som inspiration, bevarandet av hantverkstraditioner och hennes miljöengagemang som den röda tråden. Visningar onsdag, lördag och söndag kl. 11.

Anne Dillner från Östhammar ställer ut på Östhammars bibliotek augusti månad ut.

Annons: