Ideellt engagemang bakom trädgårdsoas

Textstorlek:

ÖSTERBYBRUK Hårt arbete kombinerat med brinnande engagemang och flitiga gröna fingrar.
Där har vi receptet bakom den prunkande täppa som döljer sig bakom ett litet portvalv i Österbybruks herrgårdsområde. 
Här ligger orangeriträdgården från mitten av 1700-talet som väcktes till nytt liv av ideella krafter. 

Annons:

Från 1970-talet och ett par decennier framåt var det olika aktörer som i perioder skötte orangeriträdgården, som en gång tjänstgjorde som köksträdgård åt herrgårdsfolket. Sedan falnade intresset helt och det gamla kulturarvet lämnades åt sitt öde.

Förfallet tog genast fart och fortskred fram till 1999, innan Stiftelsen Österbybruks herrgård, dåvarande Bruno Liljeforsstiftelsen, tog beslutet att bygga upp trädgården igen. Med anställd personal och flera frivilliga inleddes projektet, som pågick under fyra år. 2003 drog sig stiftelsen ur och kvar stod en skara eldsjälar som vägrade avsluta det påbörjade arbetet.

Volontärerna bildade föreningen Orangeriträdgården i Österbybruk, som tog över ansvaret för både mark och byggnader från herrgårdsstiftelsen. Målet med deras verksamhet var, och är i dag, att återskapa trädgården till hur den en gång såg ut och med den flora som växte där.

Ingegerd Bromark, boende i Film och ordförande i föreningen, pratar lyriskt om den trädgårdspärla som medlemmar och andra ideella krafter har väckt nytt liv i. Åtskilliga arbetstimmar ligger bakom förvandlingen, intygar hon.

– Varje tisdag från 1 april till sista oktober är det arbetsdag, då är vi 15–20 personer på plats och jobbar, säger hon och går igenom arbetsuppgifterna som varierar beroende på säsong.

– I mitten av april sår vi allt i drivhuset. Efter en månad omskolas de till plantor, cirka 1 500 stycken, som i mitten av maj sätts in i växthuset under en blåröd lampa.

Hon berättar vidare hur man planterar ut växterna och när tiden är mogen sår alla grönsaker, som nu i augusti ska till att skördas. Allt från färgglada morätter, bönor, mangold, lök, potatis och rödbetor plockas och säljs i butiken inne i orangeriet.

Den 7 300 kvadratmeter stora trädgården har en övre och nedre terass, där örtagård och perennrabatt varvas med en 1800-talsträdgård, grönsaksland och gröngödsling.

På den övre terassen pågår sedan i våras restaurering av stenmuren från herrgårdstiden, som genom åren har vittrat sönder på grund av av regn, snö och kyla.

För tio år sedan ansökte föreningen om pengar från Länsantikvariet för att renovera den 120 meter långa muren till dess ursprungliga skick. Det gick inte igenom den gången.

I fjol gjorde man ett nytt försök och fick klartecken.

– Vi får bidrag på 440 000 kronor och betalar 50 000 från egen kassa. Då räcker det ändå bara till 40 meter, så det blir till att ansöka igen, säger Ingegerd Bromark, och förklarar att muren ger fuktig mikroklimat, som gör att växtligheten trivs.

Planeringen av en permanent utställning är också i full gång.

I höst invigs ”Historisk bild av orangeriträdgården och fortsatt förädling av trädgården”, som blir verklighet tack vare en utvecklingscheck från Upplandsbygd.

Det är sensommar och innanför det lilla portvalvet på Österbybruks herrgårdsområde blomstrar en trädgård med anor från 1700-talet.

Och framtiden känns tryggad för den grönskande oasen.

– Vi som är aktiva nu hoppas kunna odla trädgården i tio år till, och då räknar vi med att de unga pensionärerna tar över, säger Ingegerd Bromark, som har tagit den gamla orangeriträdgården till sitt hjärta.

Annons: