Podd bortom storstan

Textstorlek:

Att den svenska landsbygden är mer än röda stugor, kohagar och avfolkning är något som podden Landet vill förmedla. Unga i gröna näringarna, UGN, med Uppsalatjejen Josefin Heed i spetsen är initiativtagare till podcasten, som behandlar aktuella ämnen bortom storstan och lyfter fram livet på landet som ett lika bra alternativ som livet i stan.

Annons:

Idéen om en podcast väcktes av Unga i gröna näringarna, som är en undergrupp inom Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp Gröna näringar.

– Vi letade efter ett forum att samtala om de svåra delarna med ett ägarskifte, och tyckte att poddformatet skulle vara en bra kanal. Här kunde man höra hur andra har gjort och få tips, berättar Josefin Heed från Hela Sverige ska Leva.

Podden Landet lanserades i våras och fick bra respons. Snart involverades flera av Landsbygdsnätverkets arbetsgrupper och en rad ämnen har hunnit avhandlas sedan starten.

– Vi sänder ett avsnitt varannan vecka och har diskuterat allt från integration, föreningsliv och hbtq på landsbygd till att bryta mot storstadsnormen, utveckla servicen och om att driva naturturismföretag och landsbygdsutveckling i olika former, säger Josefin Heed.

I programmen medverkar personer med anknytning till temat, som politiker, föreningsmänniskor, representanter från myndigheter och bolag. Men framför allt får landsbygdsbor själva komma till tals.

– Huvudsyftet med podden är att fånga upp röster från vanligt folk, röster som många ska känna igen sig i. Dessa människor hörs för lite i media i dag. Tanken är att lyssnaren ska få råd och inspiration till sitt eget liv och kanske ta efter och göra likadant där de bor.

En frilansjournalist har anlitats för att åka runt i landet och spela in programmen. Att äga lika är rubriken på avsnittet där hon möter Emma Eriksson, som tillsammans med sin sambo driver lantbruk i Alunda.

Här pratar de om vikten av att äga lika och om att vi behöver börja tänka mindre traditionellt kring vad som behövs för att starta eller ta över en verksamhet. Och om att satsa som ung.

– Vi vill genom podden visa hur det verkligen är på landsbygden. Vilka fantastiskt driftiga människor det finns och vi vill visa att landet kan ge precis lika mycket som staden. Om inte mer, säger Johanna Svensson, ung företagare inom mjölk- och köttproduktion samt ordförande i Unga i gröna näringarna.

Vidare förklarar hon att det här är en sätt att marknadsföra landsbygden som ett alternativ.

Under hösten kommer extra krut läggas på att just marknadsföra podden och nå en bredare målgrupp.

– Vi kommer att sprida den mer digitalt och även trycka upp kort och affischer, som vi ska skicka ut till naturbruksgymnasium och andra, säger Josefin Heed, som efterlyser tips på hur man kan nå ut till fler som kan tänkas vilja lyssna.

Hon är själv född och uppvuxen i en By socken utanför Avesta i Dalarna. För henne blev landsbygdsengegemanget starkare när hon flyttade därifrån.

– Man ser med en annan blick då. Man ser orättvisor och folks värderingar; att det är lite sämre att vara kusinen från landet.

Josefin Heed blir färdigutbildad agronom till hösten och efter några år i Uppsala går flyttlasset ut på landet igen, till trakterna kring Falun. Här fortsätter hon sitt åtagande inom Hela Sverige ska leva och att utveckla podcasten.

– Det viktiga är att göra en bra podd och att den täcker in bra frågor som intresserar många, säger hon och avslöjar att nästa veckas avsnitt kommer att handla om förort och landsbygd.

Från torsdag 1 september kan man höra rapparen och programledaren Berhang Miri och riksdagsledamoten Ida Karkiainen diskutera likheter mellan förorter och landsbygder och hur de kan organisera sig för att hjälpa och backa upp varandra.

 

Fakta:

Landsbygdsnätverket

Alla länder som EU-medlemmar och har ett landsbygdsprogram ska ha ett landsbygdsnätverk. Förutom att vara en del av landsbygdsprogrammet är det svenska landsbygdsnätverket även en del av havs- och fiskeriprogrammet och programmet för lokalt ledd utveckling. Nätverket samlar och engagerar Landsbygdssverige. De består av cirka 120 organisationer och myndigheter som på olika sätt har betydelse för utvecklingen av de verksamheter och företag som finns på landsbygden och i kustsamhällen.

Källa: Landsbygdsnätverket

Annons: