Nya lokaler och nya projekt

Emma Mattila och Sven Uhlås är nöjda med de nya lokalerna i Storvreta och hoppas att många besökare hittar dit. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

I Sverige finns idag 48 godkända Leaderområden och Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling är ett av dessa.

Nyligen flyttades kansliet från Österbybruk till nya lokaler på Kilgärdesvägen 3A i Storvreta och flera spännande projekt är igång.

Annons:

– Kansliet flyttades för att vara mer centralt placerat i vårt verksamhetsområde och underlätta för besökare, säger verksamhetsledare Sven Uhlås.

På plats är också Emma Mattila, projektadministratör, och hon berättar att flera projekt är beviljade.

– Vi har handlagt 29 projekt varav 15 är igång, och det finns plats för nya ansökningar, säger Emma Mattila.

– Ja, vi har bra med pengar kvar till stora projekt, säger Sven Uhlås.

Minst 34 miljoner ska fördelas på projekt under sju år i de fyra kommunerna som ingår i Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling. Det är Uppsala kommun, utom Uppsala stad, Knivsta kommun, Sigtuna kommun, exklusive Märsta tätort, och Östhammars kommun. Alla förutom privatpersoner kan söka projektmedel för landsbygdsutveckling.

De beviljade projekten handlar bland annat om service runt lanthandeln i Oxsätra, utegym i Långhundra och runt Gräsö muddrar man en havsvik. Ett stort projekt har beviljats Drälinge byalag och vägförening som ska jobba med landsbygdens säkerhets- och miljövärden samt lokal mötesplats och företagsamhet. Förutom större projekt kan man söka utvecklingscheckar på 50 000 kronor.

– Här pågår bland annat ett projekt som Åstråkens turismförening driver och en kultur- och musikfestival i Hagby har redan genomförts, säger Emma Mattila.

Hon och Sven Uhlås välkomnar besökare till kansliet där fler personer kommer att ta plats så så småningom.

– Ja, vi räknar med att runt fem personer ska jobba här, säger Sven Uhlås och tillägger att på måndag åker de på en utbildningsdag med övriga Leaderområden.

 

Fakta Upplandsbygd

Upplandsbygd: Lokalt Ledd
Utveckling är en ideell förening och styrelsen består av 15 ledamöter som beslutar om projektstöden. Principerna för verksamheten är att utvecklingsarbetet ska vara lokalt förankrat, innovativt, långsiktigt samt ske i samverkan mellan berörda parter.

 

Fakta Leader

EU-kommissionen har godkänt tre program som styr arbetet med lokalt ledd utveckling. Det är landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet samt regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling.

Leadermetoden har tillämpats i Sverige sedan 1996. Inom EU har den använts sedan 1991.

Annons: