Nytt teatergrepp i Tierp

Dramapedagogen Jenny Normark Momquist från Ullfors leder teaterkurserna i Tierp och Uppsala, dit alla som är nyfikna på att lära sig teaterhantverket är välkomna. Gammal som ung. Hon leder även en kurs för personer med funktionsvariation, som Tierps kommun är initativtagare till. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Att öka åldersintegrationen i kulturella sammanhang är ett mål som teaterföreningen Alla åldrars scen strävar efter. I höst startar två nya kurser, där deltagarna möts över generationsgränser.

Annons:

När dramapedagogen Jenny Normark Momquist jobbade på allaktivitetshuset Fyrisgården i Uppsala startade hon 2008 en teatergrupp, som var öppen för alla åldrar.

– Jag såg hur alla verksamheter var indelade efter ålder, gamla satt för sig och unga för sig. De olika grupperna möttes inte, säger Jenny, som tror att uppdelning ger upphov till fördomar mellan äldre och yngre.

Initiativet vara ett lyckat grepp, som samlade teaterentusiaster från fem till 70 år. Gruppen har varit aktiva från och till sedan starten.

– Det blir ingen konkurrens, som det lätt blir när alla är i samma ålder. Det är en varm stämning och otroligt mycket skratt.

I december 2013, i samband med att deltagarna ville göra ett specifikt teaterprojekt, bestämde man att bilda en förening.

– Det är lättare att söka bidrag och billigare att hyra lokal om man är en förening, säger Jenny, som ville gå vidare med sitt åldersintegrerade koncept.

Föreningen ”Alla åldrars scen” hade premiär med en fri tolkning av Michael Endes bok, Momo – eller kampen om tiden, som framfördes på en amfiteater.

Därefter har föreningen fortsatt att sätta upp pjäser på otraditionella scener.

– I föreningens stadgar står att vi ska göra scenkonst på oväntade patser. En scen kan vara så mycket. Vi har bland annat spelat i Stadsskogen, som var en häftig upplevelse.

Efter en vilande period gjorde föreningen en omstart och valde ny styrelse i våras. Jenny är ordförande och har huvudet fullt med idéer för framtiden.

Men närmast väntar höstens tre kursstarter, varav två arrangeras i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan.

– Nästa vecka drar vi igång med en ny teaterkurs, för alla åldrar, i Nathanaelgården i Tierp. Det blir även en nystart för min gamla grupp i Uppsala, berättar Ullforsbon Jenny, som har märkt ett teaterengagemang i köpingen.

– Kulturskolan finns, men vad jag vet finns ingen annan teaterverksamhet i Tierp. Jag tycker att det behövs och tror att intresset finns.

Kurserna kommer att hållas varannan vecka och pågå fram till februari 2017.

– Mitt mål är att vi ska avsluta med en slags teaterfestival i dagarna två, då grupperna åker och ser varandras uppsättningar, som vi jobbat med under terminen.

I sin linda är även ett annat projekt, som ligger Jenny varmt om hjärtat.

– Jag vill göra en vandrande föreställning i Ullfors och levandegöra människorna som växte upp där. En pjäs om vardagslivet på bruket. Det är ett drömprojket, som jag hoppas vi kan realisera.

Annons: