Rabarber kan användas till mycket gott

Textstorlek:

Rabarber kan skördas under hela sommaren, så länge stjälkarna inte smakar träigt som de kan göra på hösten.

Annons:

Godast är ändå de första späda rabarberstjälkarna. De behöver inte ens skalas, vilket stjälkarna som skördas längre fram i sommar måste göras.

Låt inte rabarbern gå i blom, det drar näring ur plantan. Och lämna alltid några blad kvar för att växten ska kunna överleva.

Maria Karlsson

 

RECEPT

Rabarbermarmelad

cirka 1 liter 15 minuter

500 g rabarber i bitar

1 ekologisk citron, saften

500 g ekologiskt syltsocker

1/2 tsk mald kardemumma

Blanda samtliga ingredienser i en gryta och koka under omrörning i 4 minuter. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara i kylskåp.

Kardemumman kan ersättas av 1-2 msk riven, färsk ingefära.

 

Jordgubbs- och rabarbermuffins med smultäcke

cirka 16 stycken

Muffinssmet:

1 dl strösocker

1 dl ljust Muscovadorörsocker

3 ägg

100 g smält smör

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

skal från 1 citron

4 dl vetemjöl special

1 dl naturell yoghurt

1 1/2 dl mjölk

cirka 10 stycken jordgubbar i bitar

2 stjälkar rabarber i bitar

Smultäcke:

50 g smör

1 dl vetemjöl

1 dl rörsocker strö

1 tsk stött kardemumma

 

Vispa ägg och socker poröst.

Blanda ner smält smör, mjölk och yoghurt.

Blanda vetemjölet blandat med vaniljsocker och citronskal. Rör tills det blir en jämn smet.

Rör försiktigt ner de hackade jordgubbarna och rabarbern i smeten.

Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.

Blanda alla ingredienser till smultäcket till en smulig deg och fördela jämt ovanpå muffinssmeten.

Grädda mitt i ugnen i 200 °C i 20-25 minuter.

 

Rabarber Margarita

1 glas

4 cl tequila

2 cl cointreau

4 cl limejuice

4 cl rabarbersirap

salt

Rabarbersirap:

3 stjälkar rabarber i bitar

3 1/2 dl vatten

3 1/2 dl strösocker

Börja med rabarbersirapen. Låt ingredienserna koka ihop i cirka 15 minuter.

Sila i en grovmaskig sil. Pressa försiktigt rabarbern så all saft rinner ut. Låt svalna.

Skaka tequila, cointreau, limejuice och rabarbersirap.

Servera i cocktailglas med saltad kant.

Tips!

Den snyggaste saltranden får du genom att gnida kanten av glasets utsida med en citronskiva och sedan vända glaset upp-och-ned och strö på salt.

 

Rabarberparfait

4 portioner

Ingredienser:

400 g rabarber

1 dl vatten

2 kvistar dragon

1 dl steviasocker

1/2 dl glykossirap

2 msk vaniljsocker

2 1/2 dl lätt crème fraiche

Skölj rabarbern och skär den i bitar. Lägg rabarbern tillsamman med vattnet och dragonen i en kastrull och sjud under lock i 5 minuter. Blanda i steviasocker, glykossirap och vaniljsocker. Låt svalna. Tillsätt crème fraichen. Kör i glassmaskin eller häll upp i en form och ställ i frysen i minst 4 timmar. Servera gärna några jordgubbar till parfaiten.

 

Rabarberchutney

500 g rabarber i bitar

150 g gula eller gröna russin

1 1/2 dl vitvinsvinäger

3 dl rörsocker strö

2 msk riven, färsk ingefära

2 tsk senapspulver

1 tsk salt

2 krm cayennepeppar

Blanda samtliga ingredienser i en gryta och sjud på svag värme under lock i 10 minuter. Rör om och koka under omrörning i ytterligare cirka 5 minuter tills du har den konsistens på chutneyn som önskas.

 

Rabarberkompott med kanelglass

4 portioner

Glass:

4 äggulor

1 dl finkornigt strösocker

2 msk vaniljsocker

2 dl mjölk

1 1/2 dl vispgrädde

1 dl vit sirap

1-2 tsk mald kanel

Kompott:

1 liter rabarber i bitar

1/4 liter jordgubbssaft, utspädd

1 msk färskpressad citronsaft

1 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

2 msk potatismjöl

Vispa samman äggulor, socker och vaniljsocker. Koka upp mjölk, grädde, sirap och kanel. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen. Sila genom finmaskig sil. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 5 timmar och rör om då och då.

Lägg rabarberbitar, de båda safterna samt florsocker i en kastrull och koka tills rabarbern mjuknat. Rör i vaniljsockret. Lös potatismjölet i lite vatten och red av kompotten. Servera kompotten ljummen eller kall tillsammans med glassen.

Källa: Dansukker

Annons: